Министарка културе огласила се први пут, након што је донела одлука у Пули о Осијеку о забрани концерта фолк музике у градским дворанама. Она истиче да је одлука очекивана и природна, те да не види ништа спорно у томе.

 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Јутарњи лист

 

 

- Власници простора, у овом случају град Осијек и град Пула, имају пуно право и одговорност одлучити какве садржаје желе дозволити у јавним просторима. Мислим да је то нормална, природна и за мене очекивана одлука два градоначелника - изјавила је министaрkа током обиласка културних установа које се обнављају на Горњем граду, преноси Индеx. 

Подсетимо, градоначелник Пуле забранио концерт Душка Кулиша, Зоране Мићановић, Ане Бекуте и Драгана Којића Кебе.

На овом концерту је Драган Којић Кеба требао да наступа заједно са поменутим певачима, али је наводно Филип Зорчић пијан исказао незадовољство због избора певача и упутио увреде и викао на организаторе. Како се наводи, Зорчић не жели српско смеће у свом граду. 

После тога организатори су најавили да ће концерт бити одржан у Осијеку.

Међутим, и градоначелник Осијека Иван Радић поручио да најављени концерт не може бити одржан у градском простору.

Његову објаву преносимо у целости:

- Осијек је средњоевропски град који има наглашену европску димензију, град који се интензивно развија у праву славонску метрополу, град који има највећу културну манифестацију Источне Хрватске у виду Осјечког лета културе која доказује како култура и уметност савршено пристају граду на Драви - написао је градоначелник Осијека на Фејсбуку и наставио:

- Осијек је такође град концерата, забаве и дружења. Иако нисам мислио како ће се у приоритетима које дневно обављам наћи и питање ко ће најмити дворану за концерте, неке границе треба поставити.

 

 

- Одлука о неодобравању организирања концерта тзв. турбо фолка у градској дворани повлачи различите расправе о томе где и како повући границу. То не значи да ту одлуку - не треба донети. Из медија сазнајем како је наш град представљен као заменска, али сигурна опција за организацију турбо фолк концерта (иако, за ову тему мање важно, уговор с двораном није потписан). С обзиром на то идентитет града који развијамо и којем стремимо, оваква „промоција“ засигурно није прави и жељени пут који подржавам. Не желим да утичем на то шта ће ко приватно да слуша, али сматрам како треба бити селективан у одабиру садржаја који се нуди у јавном и градском простору. Тај садржај треба да буде усклађен са визијом развоја и позиционирања града у будућности. 

- Као градоначелник, апсолутно подржавам реакцију колеге градоначелника Пуле. Како сам већ напоменуо, свестан сам да ова одлука отвара расправе како доносити одлуке шта дозволити, а шта не, како у тим одлукама избећи субјективни утицај личних афинитета и слично. Сва та питања - стоје. И можда сада немамо све одговоре, али имамо одговор шта не желимо.

- Закључно, концерт који је постао предмет расправе неће се одржати у градском простору Осијека. Мотивисан овом ситуацијом, свом тиму даћу у задатак да промисле о критеријима којима ће се у будућности водити приликом договора садржаја у јавном простору, а који ће бити усклађен с визијом модерне, урбане средњоевропске метрополе коју градимо - закључио је Радић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".