Милановић је стакао да не воли ту, како је казао, културу забрањивања, али ни ту музику, која му иде на живце и од ње га боле кости.

Додао је да би им дозволио концерт јер, каже, публику имају, пола ХДЗ-а слуша ту музику.

- То се из љубави назива цајкама. Од срца. Ја не волим ту музику, никад је нисам подносио. Иде ми на живце, боле ме кости од ње. Ја је не бих бранио. Одлука пулског градоначелника је да то не дају јер ће тамо бити цајке - рекао је Милановић.

Подсетио је да је у Пули пре десет и више година одржан и концерт Марка Перковића Томпсона, па су неки исто расправљали о томе.

Фото: Јутјуб принтскрин/Хрватска Дискографија

 

- Већину ствари ја не бих забрањивао. Не волим ту културу забрањивања. Цајке треба сузбити свим легалним средствима. Ја бих им дао да имају концерт. Публику имају, па пола ХДЗ-а то слуша - рекао је Милановић, који је учествовао на обележавању 29. годишњице Почасно-заштитне јединице и Дана војне капеланије „Свети Валентин“ у касарни „1. хрватски гардијски збор“ на Тушканцу.

Подсетимо, градоначелник Пуле забранио концерт Душка Кулиша, Зоране Мићановић, Ане Бекуте и Драгана Којића Кебе.

Фото: Н. Скендерија

 

На овом концерту је Драган Којић Кеба требао да наступа заједно са поменутим певачима, али је наводно Филип Зорчић пијан исказао незадовољство због избора певача и упутио увреде и викао на организаторе. Како се наводи, Зорчић не жели српско смеће у свом граду. 

После тога организатори су најавили да ће концерт бити одржан у Осијеку.

Међутим, и градоначелник Осијека Иван Радић поручио да најављени концерт не може бити одржан у градском простору.

Његову објаву преносимо у целости:

- Осијек је средњоевропски град који има наглашену европску димензију, град који се интензивно развија у праву славонску метрополу, град који има највећу културну манифестацију Источне Хрватске у виду Осјечког лета културе која доказује како култура и уметност савршено пристају граду на Драви - написао је градоначелник Осијека на Фејсбуку и наставио:

- Осијек је такође град концерата, забаве и дружења. Иако нисам мислио како ће се у приоритетима које дневно обављам наћи и питање ко ће најмити дворану за концерте, неке границе треба поставити.

- Одлука о неодобравању организирања концерта тзв. турбо фолка у градској дворани повлачи различите расправе о томе где и како повући границу. То не значи да ту одлуку - не треба донети. Из медија сазнајем како је наш град представљен као заменска, али сигурна опција за организацију турбо фолк концерта (иако, за ову тему мање важно, уговор с двораном није потписан). С обзиром на то идентитет града који развијамо и којем стремимо, оваква „промоција“ засигурно није прави и жељени пут који подржавам. Не желим да утичем на то шта ће ко приватно да слуша, али сматрам како треба бити селективан у одабиру садржаја који се нуди у јавном и градском простору. Тај садржај треба да буде усклађен са визијом развоја и позиционирања града у будућности. 

- Као градоначелник, апсолутно подржавам реакцију колеге градоначелника Пуле. Како сам већ напоменуо, свестан сам да ова одлука отвара расправе како доносити одлуке шта дозволити, а шта не, како у тим одлукама избећи субјективни утицај личних афинитета и слично. Сва та питања - стоје. И можда сада немамо све одговоре, али имамо одговор шта не желимо.

- Закључно, концерт који је постао предмет расправе неће се одржати у градском простору Осијека. Мотивисан овом ситуацијом, свом тиму даћу у задатак да промисле о критеријима којима ће се у будућности водити приликом договора садржаја у јавном простору, а који ће бити усклађен с визијом модерне, урбане средњоевропске метрополе коју градимо - закључио је Радић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".