Ministarka kulture oglasila se prvi put, nakon što je donela odluka u Puli o Osijeku o zabrani koncerta folk muzike u gradskim dvoranama. Ona ističe da je odluka očekivana i prirodna, te da ne vidi ništa sporno u tome.

 

Foto: Printskrin/Jutjub/Jutarnji list

 

 

- Vlasnici prostora, u ovom slučaju grad Osijek i grad Pula, imaju puno pravo i odgovornost odlučiti kakve sadržaje žele dozvoliti u javnim prostorima. Mislim da je to normalna, prirodna i za mene očekivana odluka dva gradonačelnika - izjavila je ministarka tokom obilaska kulturnih ustanova koje se obnavljaju na Gornjem gradu, prenosi Index. 

Podsetimo, gradonačelnik Pule zabranio koncert Duška Kuliša, Zorane Mićanović, Ane Bekute i Dragana Kojića Kebe.

Na ovom koncertu je Dragan Kojić Keba trebao da nastupa zajedno sa pomenutim pevačima, ali je navodno Filip Zorčić pijan iskazao nezadovoljstvo zbog izbora pevača i uputio uvrede i vikao na organizatore. Kako se navodi, Zorčić ne želi srpsko smeće u svom gradu. 

Posle toga organizatori su najavili da će koncert biti održan u Osijeku.

Međutim, i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio da najavljeni koncert ne može biti održan u gradskom prostoru.

NJegovu objavu prenosimo u celosti:

- Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog leta kulture koja dokazuje kako kultura i umetnost savršeno pristaju gradu na Dravi - napisao je gradonačelnik Osijeka na Fejsbuku i nastavio:

- Osijek je takođe grad koncerata, zabave i druženja. Iako nisam mislio kako će se u prioritetima koje dnevno obavljam naći i pitanje ko će najmiti dvoranu za koncerte, neke granice treba postaviti.

 

 

- Odluka o neodobravanju organiziranja koncerta tzv. turbo folka u gradskoj dvorani povlači različite rasprave o tome gde i kako povući granicu. To ne znači da tu odluku - ne treba doneti. Iz medija saznajem kako je naš grad predstavljen kao zamenska, ali sigurna opcija za organizaciju turbo folk koncerta (iako, za ovu temu manje važno, ugovor s dvoranom nije potpisan). S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva „promocija“ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim da utičem na to šta će ko privatno da sluša, ali smatram kako treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba da bude usklađen sa vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti. 

- Kao gradonačelnik, apsolutno podržavam reakciju kolege gradonačelnika Pule. Kako sam već napomenuo, svestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke šta dozvoliti, a šta ne, kako u tim odlukama izbeći subjektivni uticaj ličnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja - stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor šta ne želimo.

- Zaključno, koncert koji je postao predmet rasprave neće se održati u gradskom prostoru Osijeka. Motivisan ovom situacijom, svom timu daću u zadatak da promisle o kriterijima kojima će se u budućnosti voditi prilikom dogovora sadržaja u javnom prostoru, a koji će biti usklađen s vizijom moderne, urbane srednjoevropske metropole koju gradimo - zaključio je Radić.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".