Пас Портео, члан спасилачког тима из Мексика, погинуо је током потраге за преживелима у разорним земљотресима које су погодили Турску, а који су, према последњим информацијама, однели преко 38.000 живота. 

Како пишу турски медији, страдали пас је успео да пронађе две особе под рушевинама у Кахраманмарашу, након што је преминуо од последице урушавања, саопштило је мексичко Министарство одбране (СЕДЕНА).

Тело пса је извучено из рушевина, али упркос напорима чланова спасилачког тима, није му било спаса. 

 

 

- Припадници Војске и Ратног ваздухопловства Мексика дубоко жале због губитка нашег друга Портеа. Испунио си своју мисију као члан мексичке делегације у потрази и спасавањима у Турској. Хвала ти на твом херојском раду! - наводи се у саопштењу мексичког министарства.

Мексички тим за трагање и спасавање одржао је церемонију за Протеа, а пса су испратили минутом ћутања и аплаузом захвалности.

Ову тужну вест потврдио је и министар за међународне односе Мексика Марсело Ебрард.

Тугујем због смрти Протеа, члана СЕДЕНА спасилачког тима у Турсакој. Он је прославио име Мексика и нашег народа - рекао је Ебрард.

 

 

Портеов водич спасилац Виљеда у видео поруци рекао је да овај пас није одустајао и да је настрадао на задатку.

Мексички медији пишу да је пас погинуо у рушевинама, а на друштвеним мрежама се шири снимак који наводно представља тренутак урушавања приликом ког је Протео изгубио живот. 

 

 

- Нажалост, неће се вратити са мном, али увек ћу га се сећати. Надам се да ће га и цели Мексико памтити и да га никада неће заборавити. Видећемо се поново једног дана - рекао је Виљеда у видео поруци снимљеној испред рушевина.

 

 

Иначе, Мексико је послао десет паса спасилаца као помоћ у потрази за преживелима након смртоносног земљотреса који је погодио Турску. 

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".