Pas Porteo, član spasilačkog tima iz Meksika, poginuo je tokom potrage za preživelima u razornim zemljotresima koje su pogodili Tursku, a koji su, prema poslednjim informacijama, odneli preko 38.000 života. 

Kako pišu turski mediji, stradali pas je uspeo da pronađe dve osobe pod ruševinama u Kahramanmarašu, nakon što je preminuo od posledice urušavanja, saopštilo je meksičko Ministarstvo odbrane (SEDENA).

Telo psa je izvučeno iz ruševina, ali uprkos naporima članova spasilačkog tima, nije mu bilo spasa. 

 

 

- Pripadnici Vojske i Ratnog vazduhoplovstva Meksika duboko žale zbog gubitka našeg druga Portea. Ispunio si svoju misiju kao član meksičke delegacije u potrazi i spasavanjima u Turskoj. Hvala ti na tvom herojskom radu! - navodi se u saopštenju meksičkog ministarstva.

Meksički tim za traganje i spasavanje održao je ceremoniju za Protea, a psa su ispratili minutom ćutanja i aplauzom zahvalnosti.

Ovu tužnu vest potvrdio je i ministar za međunarodne odnose Meksika Marselo Ebrard.

Tugujem zbog smrti Protea, člana SEDENA spasilačkog tima u Tursakoj. On je proslavio ime Meksika i našeg naroda - rekao je Ebrard.

 

 

Porteov vodič spasilac Viljeda u video poruci rekao je da ovaj pas nije odustajao i da je nastradao na zadatku.

Meksički mediji pišu da je pas poginuo u ruševinama, a na društvenim mrežama se širi snimak koji navodno predstavlja trenutak urušavanja prilikom kog je Proteo izgubio život. 

 

 

- Nažalost, neće se vratiti sa mnom, ali uvek ću ga se sećati. Nadam se da će ga i celi Meksiko pamtiti i da ga nikada neće zaboraviti. Videćemo se ponovo jednog dana - rekao je Viljeda u video poruci snimljenoj ispred ruševina.

 

 

Inače, Meksiko je poslao deset pasa spasilaca kao pomoć u potrazi za preživelima nakon smrtonosnog zemljotresa koji je pogodio Tursku. 

 

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".