Подсетимо, пресудама судова у Београду због убиства Зорана Ђинђића, злочина земунског клана, убиства Ивана Стамболића и покушаја убиства Вука Драшковића у Будви, као и убиства на Ибарској магистали, осуђен је на максималну казну од 40 година затвора.

Улемек се предао 2. маја 2004, после бекства и потернице која је за њим била расписана у акцији "Сабља".

Улемек је био први становник такозваног "Алкатраза", затвора који се налази унутар затвора Забела код Пожаревца и у њега је пребачен 9. јула 2010. године под невероватним мерама обезбеђења и од тада је тек неколико пута у пратњи Жандармерије извођен из овог простора, и то како би сведочио на суђењима.

Фото: А. Станковић

 

 

- Почетком претходне године, добио је посао у затвору и у априлу кренуо на психо-терапије. Свакога дана има могућност да борави ван собе седам сати и то три пута дневно - два сата напољу, два сата у теретани, два сата током друштвено-спортских активности и од када је постао радно ангажован и у тим активностима проводи додатних сат времена ван собе - речено је прошле године из Управе за извршење кривичних санкција како један од најпознатијих српских осуђеника проводи време у Алкатразу.

Подсетимо, он је током прошле године ступио у штрајк глађу, тражећи бољи положај, али је убрзо одустао од тог потеза.

Тада је откривено да Легија време ван собе проводи у друштву и дружењу са другим осуђеницима, у чајној кухињи коју користе и други осуђеници.

Фото: А. Станковић

 

 

- Од априла прошле године Улемек похађа и специјализовани програм Општи когнитивно-бихејвиорални програм у циљу додатне психосоцијалне подршке, а током боравка иза решетака је завршио и обуку за примену основних ликовних техника, а ликовну секцију такође може да похађа свакодневно - наведено је тада.

Иначе, Легији породица није окренула леђа и наводно га супруга и деца редовно посећују. Обелодањено је да га обилазе три до четири пута месечно и да са њим бораве по два сата. Првих година, између њих је стајала препрека од стакла која је спречавала да имају физички контакт са њим, али је она у међувремену уклоњена.

Фото: Н. Фифић, А. Стојановић

 

 

Осим ових права, Улемек има право и на 16 телефонских разговора месечно у трајању до 15 минута.

- Он има право да сваког месеца прими по један пакет, као и да два пута недељно купује у кантини. Осим пријема пакета и куповине у кантини, свим осуђеним лицима у Посебном одељењу је дозвољено да наручују производе које завод потом додатно купује - објашњено је тада из Управе за извршење кривичних санкција.

Иначе, Легија је током боравка у Алкатразу написао више књига.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: