- Арне Трехолт је преминуо после кратке болести - кратко су изјавили његови најближи за норвешке медије. 

Трехолт је био државни службеник и политичар Лабуристичке партије, али је најпознатији као главни актер "највеће шпијунске афере у норвешкој историји".

Рођен је 13. децембра 1942. године и као веома млад је постао активан у политици пре него што је почео да се бави дипломатијом. Једно време био је и саветник норвешке амбасаде у делегацији Уједињених нација у Њујорку.

Током осамдесетих година радио је у министарству спољних послова, а ухапшен је 1984. године на аеродрому у Ослу где се спремао да уђе у авион за Беч где га је чекао совјетски агент. Тада је радио као шеф прес-службе министарства спољних послова. 

Годину дана касније осуђен је на 20 година затвора због шпијунаже у корист Совјетског Савеза и ирачке обавештајне службе, као и због велеиздаје. Ипак, 1992. године помилован је због погоршаног здравственог стања. 

Од тада, Трехолт је живео као бизнисмен на Кипру и у Москви, где је и преминуо.

Фото: Профимедиа

 

Интересантно је да је Трехолт свих ових година тврдио да није крив за шпијунажу, али је признао да је страним земљама давао документе, за које је рекао да нису важни. Неколико пута је покушавао да се његов случај поново отвори, али безуспешно. Последњи пут је то покушао 2011. године.

Слично сматра и угледни професор Мадс Анденес са Универзитета у Ослу који је одувек веровао да је Арне Трехолт невино осуђен за шпијунажу. Анденес каже да је тужно што је Трехолт сада преминуо, док није доказана његова невиност.

- Био је жртва судског убиства. На суду никада није доказано да је крив на основу кривичне одредбе о шпијунажи - каже овај професор права који је написао књигу о Трехолту и учествовао у документарном серијалу о овом случају, који је емитован пре тачно годину дана, пише норвешки ТВ2.

Трехолт је иза себе оставио сина и двоје унучади, а ТВ 2 је безуспешно покушао да ступи у контакт са његовом породицом након вести о његовој смрти. 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".