Познато је већ да је за нашу психу важно којим смо бојама окружени, а доказано је и да је битно која боја је добра за стварање савршеног окружења за спавање.

Зна се да ће боја зидова утицати на квалитет сна, а мање људи зна да је боја постељине подједнако важна за ноћни одмор.

А бела постаељина, иако је има у свакој кући, није добар избор.

Фото: Профимедиа

 

Зашто никада не треба да користите белу постељину?

Иако многа истраживања сугеришу да су неутралне боје најбоље за дом, стручњак за спавање Дороти Чејмберс тврди да супротно важи када је реч о постељини.

- Када говоримо о посетљини, најбоље су нијансе жуте, наранџасте, црвене и црне. Избегавајте белу и светлоплаву постељину - каже она. Сматра се да ове боје утичу на ниво мелатонина, хормона који се лучи током ноћи. Ове боје могу да утичу и на циклус спавања и буђења.

- Пре него што преуредите спаваћу собу, размислите не само о томе како ће боја изгледати на зиду, већ и како ће утицати вас - додаје Дороти.

Фото: Профимедиа

 

Сличан став има и неуропсихолог Александер Бургместер.

- Иако су тканина и квалитет постељине важни, за добар сан је важна и боја. Најбоље је користити постељину тамније боје како бисте се боље наспавали - каже Бургместер.

Он препоручује коришћење једног од најпопуларнијих трендова и тврди да су сива и тамнозелена постељина одличне алтернативе за побољшање навика спавања.

Бургместер напомиње да изразито светле нијансе постељине често ометају сан јер могу да изазову напрезање очију док се опуштате, па је боље да изаберете неутралне боје које неће утицати на ваше спавање на негативан начин.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(24седам)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".