Хлеб може да вам обезбеди нутријенте као што су витамин Б и гвожђе. Међутим, уколико га једете у великим количинама, унећете доста калорија и вероватно добити неки килограм вишка.

Ево које три промене можете да очекујете уколико избаците хлеб из исхране.

1. Изгубићете килограме узроковане накупљањем воде у организму

Хлеб је је препун угљених хидрата, а њихово нагло избацивање приметиће се на телу у виду губитка килограма. Али, није реч о инстант мршављењу већ о губитку воде која се накупља у телу.

Тело складишти угљене хидрате у облику гликогена, млечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у телу, задржава и веже три до четири пута више воде од своје тежине.

2. Нећете стално бити гладни

Прерађени угљени хидрати, каквих је препун бели хлеб, у вашем организму узрокују нагли пораст и скок шећера у крви који потом врло брзо пада. Ове нагле промене мозгу шаљу нејасне сигнале који повећавају осећај глади и жудњу за храном због чега се гојимо.

Али то не значи да из ваше исхране морате у потпуности да избаците хлеб, већ да празне калорије и бели хлеб замените оним направљеним од целих житарица које регулишу и балансирају шећер у крви.

3. Енергија ће вам порасти, а пробава се побољшати

За разлику од интегралног или црног, бели хлеб не садржи влакна која су прекопотребна за нормалан рад црева и пробаве. Таква храна узрокује затвор и проблеме с пробавом. Након што избаците бели хлеб из менија и у свакодневну исхрану уврстите целе житарице, пробава започиње нормалан и олакшан рад.

Исто тако, угљени хидрати су храна и гориво за мозак. Ако је оно квалитетно мозак ради нормално, без сметњи, али ако храна за мозак није здрава, тело реагује негативно па се појављује осећај малаксалости и умора.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".