Црногорски великан, Драго Маловић велику славу је стекао у годинама након пензије и постао познат широм бивше Југославије захваљујући серији "Ђекна није умрла, а кад ће не знамо".

Скоро пуних 40 година је радио у позоришту, са малим улогама и појављивањима на филму. Већ је решио да замени даске које живот значе пензионерским данима, кад му је стигао позив од великог црногорског редитеља Живка Николића. Прва главна улога, чувеног Радосава му се десила у 65. години.

Фото: Јутјуб принтскрин/Дух црних брда

 

- Ова серија ме је прославила и избацила из анонимности. Ту серију је радио покојни Живко Николић, велики позоришни и телевизијски режисер, који је иначе добро познавао менталитет црногорског човјека. Живко је, кад се завршила серија, рекао да је то најбоље остварење које је он у животу направио - испричао је једном приликом овај познати глумац.

Ово улогу је требало да првенствено глуми Петар Божовић, међутим, због његове заузетости улетео је Маловић. Цела Југославија се питала откуд назив серије "Ђекна још није умрла, а кад ће не знамо". Ко је била Ђекна?

- Ђекна је име жене. Као што има код нас у Црној Гори постоји име Јокна, Микна… Међутим после смрти Јосипа Броза Тита, сва она колебања која су се почела дешавати, тумачило се: као Југославија се још није распала, а кад ће не знамо. Поготово она сцена из серије кад Радосав каже:"Ко хоће са мном, нека иде за мном". А сви су каскали за мном, неко брже, а неко спорије, једно по једно - рекао је Маловић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Дух црних брда

 

- Са фрагментима из Ђекне обишао сам цијелу бившу Југославију уздуж и попреко. И пола Европе. Свуда су ме лепо дочекивали. И сви су ме звали само Радосаве, никада Драго. Сале су биле дупке пуне. Ишао сам на гостовања са гусларима, мађионичарима, народним певачима и певачицама, са песницима и књижевницима. И свуд су ишчекивали само Радосава - истакао је Маловић.

Последњи пут се на јавној сцени појавио 2006. у Мостару, у представи "Вишњик" Краљевског позоришта Зетски дом са Цетиња. Имао је више од 80 година када је још глумио.

За улогу Радослава добио је неколико вредних награда. У Нишу је заједно са директном партнерком из серије, добио награду Он и Она, као и први је добитник награде "Вељко Мандић" коју је добио од "Никшићког позоришта", преноси "Блиц".

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из албума мајстора мимике Зорана Цвијановића

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".