Рано ујутру 9. октобра 1941. године се запуцало код манастира Жиче. Српске устаничке војске су удруженим снагама ушли у сукоб са немачким јединицама. Отпочела је опсада Краљева.

Фото: Википедија

 

На сам град су почела дејства касно у ноћ између 10. и 11. октобра, а први и други напад су одбијени. Заједничким снагама су Четници и Партизани покушавали, а једини успех је био страдање једног немачког официра.

Фото: Википедија

 

Четнички и партизански одреди нису успели да ослободе Краљево, а сматра се једном од прекретница у два вида. Прво су Немци одлучили да се крвнички, на цивилном становништву и таоцима иживљавају за претрпљене губитке. Са друге стране је отпочео велики сукоб четника и партизана.

Сима Узелац

Фото: Википедија

 

Нашег Симу убили су Немци,
пресекли га митраљески меци.

Командант "Чете смрти" или Ибарског четничког одреда Сима Узелац је настрадао у нападу четника на град изведеног пред сам крај опсаде. Партизански борци су се повукли под налетом немачких јединица, а тако су успели да увуку противника у четнички обруч. Контранапад је припремио терен за последњи напад на Краљево.

У ноћи између 31. октобра и 1. новембра су свим снагама покушали да се пробију до немачких положаја, стигавши чак до центра града. Напад је ипак одбијен, а војницима је наређено повлачење. Узелац је одбио наређење и са својом четом изгубио живот у борбама.

Јован Дероко

Фото: Википедија

 

А Дерока, младог капетана,
мучки уби чета партизана.

Млади капетан Јован Дероко није још ни напунио 30. годину, а већ се нашао у вихору рата као школовани официр. Командовао је левим крилом устаника у опсади.

Нашао се на новом положају, на Љубићу у намери да изврши бомбардовање Чачка који су држали партизани. Извидница је открила његов положај, па је Јелички партизански одред послат да осујети нападе Дерока. Неочекујући партизански напад, погинуо је бранећи положај и топове.

Сукоб четника и партизана је однео његов живот. Он је био, по речима Звонимира Вучковића, капетана, саборца и пријатеља, био један од оних који су се "најодлучније залагали за сарадњу четника и партизана".

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".