Предвођени Аугустом вон Макензеном, војни отпор српске војске је сломљен, али српска војска није уништена. Повлачила се преко Албанија да би доживела нови дан за борбу.

Аугуст вон Макензен је својим војницима одржао говор пре ступања у борбу:

- Ви не полазите ни на италијански, ни на руски, ни на француски фронт. Ви полазите у борбу против новог непријатеља, опасног, жилавог, храброг и оштрог. Ви полазите на српски фронт и Србију, а Срби су народ који воли слободу и који се бори и жртвује до посљедњег. Пазите да вам овај мали непријатељ не помрачи славу и не компромитује досадашње успехе - рекао је он пред силовит напад Немаца.

Фото: Википедија

 

Након освајања српских територија, на Кошутњаку је подигао споменик погинулим српским војницима на ком пише: "Овде почивају српски јунаци". 

Рођен у Пруској, "Последњи Хусар", како су га звали, је био фелдмаршал царске Немачке. Он је изузетно поштовао српског војника и српску војску и са дивљењем је гледао на Србију која се одупрела налетима значајно јаче аустроугарске војске.

Мир у Букурешту је дочекао са још 200 хиљада војника у Румунији. Покренуо је војску ка Немачкој, али је војска Луја Франша д'Епереа сачињена од српских јединица. Заробљен је и држан до новембра 1919. године у Футогу.

Фото: Википедија

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".