Италијанска јавност је била ван себе, скретала је пажњу на проблематичну историју режима Либије, а многи су из политичког света бојкотовали његов долазак.

 

 

Италијански премијер Силвио Берлускони је приредио црвени тепих за Гадафија и примио га је са свим почастима, као и његову пратњу од 200 људи. Италија се одрицала своје колонијалне историје.

Фото: Википедија

 

Муеамер ел Гадафи је дошао у војној униформи, а са собом је приказивао слику Омара ал Моктара, либијског устаника који је заједно са народом стао пред колонијалном Италијом и Мусолинијем. На слици се види ухапшени устаник од стране фашиста.

Берлусконија је хвалио због историјске одлуке да се извини народу Либије због окупације од 1911. до 1947. године. Многи злочини су почињени у том периоду, а надао се да ће и друге колонијалне земље пратити Италију.

Две године касније, НАТО је покушао да донесе демократију у овај "заостали регион" и у седмомесечном бобмардовању је потпуно разорио Либију. Трећа земља која је највише уложила у ову интервенцију после САД и Уједињеног Краљевства је управо била "пријатељска Италија".

 

 

У бомбардовању Триполија је страдало много цивила, упркос свим напорима НАТО алијансе да смање ту бројку што је више могуће. Гадафи је тада изгубио 29-годишњег сина Саиф ал-Араба и три унука/е млађих од 12 година. У згради је била и жена либијског вође Сафија која је успела да се спаси.

 

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".