Rano ujutru 9. oktobra 1941. godine se zapucalo kod manastira Žiče. Srpske ustaničke vojske su udruženim snagama ušli u sukob sa nemačkim jedinicama. Otpočela je opsada Kraljeva.

Foto: Vikipedija

 

Na sam grad su počela dejstva kasno u noć između 10. i 11. oktobra, a prvi i drugi napad su odbijeni. Zajedničkim snagama su Četnici i Partizani pokušavali, a jedini uspeh je bio stradanje jednog nemačkog oficira.

Foto: Vikipedija

 

Četnički i partizanski odredi nisu uspeli da oslobode Kraljevo, a smatra se jednom od prekretnica u dva vida. Prvo su Nemci odlučili da se krvnički, na civilnom stanovništvu i taocima iživljavaju za pretrpljene gubitke. Sa druge strane je otpočeo veliki sukob četnika i partizana.

Sima Uzelac

Foto: Vikipedija

 

Našeg Simu ubili su Nemci,
presekli ga mitraljeski meci.

Komandant "Čete smrti" ili Ibarskog četničkog odreda Sima Uzelac je nastradao u napadu četnika na grad izvedenog pred sam kraj opsade. Partizanski borci su se povukli pod naletom nemačkih jedinica, a tako su uspeli da uvuku protivnika u četnički obruč. Kontranapad je pripremio teren za poslednji napad na Kraljevo.

U noći između 31. oktobra i 1. novembra su svim snagama pokušali da se probiju do nemačkih položaja, stigavši čak do centra grada. Napad je ipak odbijen, a vojnicima je naređeno povlačenje. Uzelac je odbio naređenje i sa svojom četom izgubio život u borbama.

Jovan Deroko

Foto: Vikipedija

 

A Deroka, mladog kapetana,
mučki ubi četa partizana.

Mladi kapetan Jovan Deroko nije još ni napunio 30. godinu, a već se našao u vihoru rata kao školovani oficir. Komandovao je levim krilom ustanika u opsadi.

Našao se na novom položaju, na LJubiću u nameri da izvrši bombardovanje Čačka koji su držali partizani. Izvidnica je otkrila njegov položaj, pa je Jelički partizanski odred poslat da osujeti napade Deroka. Neočekujući partizanski napad, poginuo je braneći položaj i topove.

Sukob četnika i partizana je odneo njegov život. On je bio, po rečima Zvonimira Vučkovića, kapetana, saborca i prijatelja, bio jedan od onih koji su se "najodlučnije zalagali za saradnju četnika i partizana".

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".