На Авали су вођене борбе 1915. године приликом продора аустроугарских и немачких бораца, када се српска војска повлачила. Тада је настрадао српски дечак који је тек дошао у борбене редове, а немачки војници су се сажалили и сахранили га. Изнад гроба је пободен дрвени крст на коме је писало "непознати српски војник".

Први светски рат се завршио, а локално становништво је дигло камени споменик где је писало "Овде почива непознати српски војник". Налазио се недалеко од врха Авале где је још увек био добро очуван Жрнов.

Десетак година касније доноси се одлука да се споменик обнови. Да се направи монументално обележје палом војнику и то на месту саме тврђаве. Разорним експлозијама је Жрнов сравњен са земљом и подигнут је Споменик незнаном јунаку.

Фото: Википедија

 

Евли Челебија, османски путописац, је у 17. веку описао ово утврђење као једно од шест најзначајнијих у Србији. Феликс Каниц је средином 19. века овековечио у својим цртежима Жрнов, закључио је да су српски владари вероватно подигли Жрнов на темељима римске осматрачнице.

Жрнов, Жрново или Жрнован је често повезан са изразом "жрвањ", што је означавало алатку за обраду руде. Није јасно да ли су Римљани уочили природни потенцијал Авале. Можда им је Жрнов служио само за надгледање Сингидунума.

Жрнов је у турске руке пао 1442. године, увиђајући стратешки значај ове планине. Међутим, две године касније су принуђени да врате српској држави утврђење. Крајем следеће деценије, пре Београда је пала и тврђава на врху Авале. Ходи-паша је проширио тврђаву и направио бедем и шанац. Жрнов је Београду постао "хавала" - сметња. Тако је планина и добила име.

Фото: Википедија

 

Године 1521. године пао је и Београд у турске руке, а наставио се и продор ка Европи, па је Жрнов изгубио војностратешки значај и напуштен је у 18. веку када је и последња војна посада напустила утврђење.

Овако значајно утврђење одлуком владара, чији је народ зидао тврђаву, је срушено. Цртежи Феликса Каница и Ђурђа Поповића се Жрнов може реконструисати, али и испратити развој града. Горњи или мали град је изграђен на месту данашњег Споменика незнаном јунаку. Турци су доградили Доњи град у облику бедема, а ове две целине су чиниле јединствено утврђење.

Фото: Википедија

 

Осим Жрнова је страдао и првобитни Споменик незнаном јунаку након што је тело дечака пренесено у маузолеј. Тако су нестала два споменика да би био направљен трећи.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".