Министарка спољних послова Северне Кореје, Чое Сон-Хуи, назвала је генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша "марионетом Сједињених Држава".


Гутереш је оштро осудио последње лансирање интерконтиненталне балистичке ракете Северне Кореје у петак и поновио позив Пјонгјангу да "одмах одустане од предузимања било каквих даљих провокативних акција", пренео је АП.

Његова осуда уследила је након што су САД и друге државе издале сличне критике за лансирање ракете, која је показала потенцијал за напад било где у континенталном делу САД.

Фото: Танјуг/АП

 

- Често генералног секретара УН сматрам чланом америчке Беле куће или њеног Стејт департмента - рекла је севернокорејска министарка у изјави коју су пренели државни медији.

Она је изразила снажно жаљење због, како је рекла, чињенице да је генерални секретар УН заузео веома жалосни став, несвестан сврхе и принципа Повеље Уједињених нација и њене исправне мисије, која је да задржи непристрасност, објективност и правичност у свим питањима.

Савет безбедности Уједињених нација одржаће данас састанак посвећен Северној Кореји, након што је Пјонгјанг тестирао у петак интерконтиненталну балистичку ракету.

Фото: Јутјуб принтскрин/Good Morning America

 

Државна агенција КЦНА је известила да је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун надгледао тестирање нове интерконтиненталне балистичке ракете, током којег је позвао на интензивнији развој стратешког наоружања и обуку тактичких нуклеарних јединица.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".