Северна Кореја испалила је данас нови пројектил, а највероватније је да је реч о интерконтиненталној балистичкој ракети, саопштила је Јужна Кореја, дан након што је Пјонгјанг лансирао мању ракету.


Јапанска обалска стража је такође известила о овом лансирању, преноси Ројтерс.

Министарство одбране Јужне Кореје саопштило је да се чини да је пројектил интерконтинентална балистичка ракета, што је оружје највећег домета Северне Кореје и има способност да носи нуклеарну бојеву главу до било које локације у копненом делу САД, наводи британска агенција.

Ракета коју је у данас испалила Северна Кореја имала је способност да лети чак 15.000 километара, рекао је јапански министар одбране Јасуказу Хамада.

Фото: Јутјуб принтскрин/The Telegraph/принтскрин Јутјуб/NBC News/Uri tours

 

Пројектил, у класи интерконтиненталних балистичких ракета (ИЦБМ), достигао је висину од 6.000 километара покривајући домет од 1.000 километара на уздигнутој путањи, рекао је раније Хироказу Мацуно, главни секретар кабинета јапанске владе.

Слетео је око 200 км западно од острва Ошима у северној префектури Хокаидо.

Дан раније, Северна Кореја је испалила балистичку ракету кратког домета, а њен министар спољних послова Чое Сон Хуи упозорио на „жешће војне одговоре“ на потезе САД којима повећавају своје војно присуство у региону.

Он је још поручио да се Вашингтон "коцка због чега ће зажалити“.

Фото: Јутјуб принтскрин/Good Morning America

 

У саопштењу које су пренели државни медији, Чое је осудио недељни трилатерални самит САД, Јужне Кореје и Јапана током којег су лидери тих земаља критиковали пробе наоружања Пјонгјанга и обећали већу безбедносну сарадњу.

Ове године Северна Кореја је извела рекордан број тестова балистичких пројектила, који су забрањени резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, које су санкционисале ову земљу због њеног ракетног програма и развијања нуклеарног оружја.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".