Ministarka spoljnih poslova Severne Koreje, Čoe Son-Hui, nazvala je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša "marionetom Sjedinjenih Država".


Gutereš je oštro osudio poslednje lansiranje interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje u petak i ponovio poziv Pjongjangu da "odmah odustane od preduzimanja bilo kakvih daljih provokativnih akcija", preneo je AP.

NJegova osuda usledila je nakon što su SAD i druge države izdale slične kritike za lansiranje rakete, koja je pokazala potencijal za napad bilo gde u kontinentalnom delu SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

- Često generalnog sekretara UN smatram članom američke Bele kuće ili njenog Stejt departmenta - rekla je severnokorejska ministarka u izjavi koju su preneli državni mediji.

Ona je izrazila snažno žaljenje zbog, kako je rekla, činjenice da je generalni sekretar UN zauzeo veoma žalosni stav, nesvestan svrhe i principa Povelje Ujedinjenih nacija i njene ispravne misije, koja je da zadrži nepristrasnost, objektivnost i pravičnost u svim pitanjima.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sastanak posvećen Severnoj Koreji, nakon što je Pjongjang testirao u petak interkontinentalnu balističku raketu.

Foto: Jutjub printskrin/Good Morning America

 

Državna agencija KCNA je izvestila da je severnokorejski lider Kim DŽong Un nadgledao testiranje nove interkontinentalne balističke rakete, tokom kojeg je pozvao na intenzivniji razvoj strateškog naoružanja i obuku taktičkih nuklearnih jedinica.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".