Док се цео свет присећа изузетног живота краљице Елизабете ИИ и њене 70-годишње владавине, Аустралијанци се највише присећају "највеће нерешене мистерије" њене владавине - атентата на њу у близини Сиднеја пре више од 50 година.

Краљица Елизабета и принц Филип путовали су из Сиднеја у Оринџ, у склопу своје аустралијске турнеје 1970. године када су постали жртве "Литгоу завере".

Наиме, како пише британски Дејли мејл, краљевски пар ишао је возом преко Плавих планина 29. априла 1970. године, када се отприлике на пола пута воз зауставио. Иако то тада нису знали, они су за длаку избегли смрт и то захваљујући спором кретању воза.

Фото: Профимедиа

 

Бивши детективски надзорник Клиф Мекхарди рекао је да су потенцијалне убице поставиле дебло преко шина, у нади да ће локомотива испасти из шина. Срећом, машиновођа је одмах закочио воз који се и пре тога споро кретао, пре него што се зауставио на пружном прелазу. Воз је остао на прузи и није претрпео значајнија оштећења.

- Да је воз постигао нормалну брзину, излетео би из шина и закуцао се у насип. Моја истраживања су показала да је дебло било намерно постављено на шине - рекао је Мекхарди за Дејли мејл 2009. године.

Фото: Профимедиа

 

Због разрађености плана и познавања пута, Мекхарди сумња да је све планирано помоћу инсајдера. Како је рекао за британске медије, он сумња да су потенцијални атентатори били симаптизери Аустралијске ирске републиканске војске. Поред тога, наводи да је овај покушај убиства скриван од јавности, као и од саме краљевске породице скоро 40 година, како би се аустралијска влада спасила срамоте. 

Мекхарди је ипак одлучио да каже шта се догодило како би помогао у откривању највеће нерешене мистерије његове каријере. Иако разуме зашто се покушај убиства држао у тајности, бивши детектив је рекао да је заташкавање покушаја атентата значило да полиција никада није могла да улови криминалце.

- Никада нисмо дошли до осумњичениха, јер када смо испитивали људе, свима се чинило да говоримо у загонеткама јер нисмо могли да откријемо о чему су тачно били наши упити - признао је он.

Подсетимо, краљица Елизабета ИИ преминула је јуче у 96. години.

Бакингемска палата је у четвртак увече објавила смрт краљице Елизабете Друге, која је била најдуже владајући британски монарх.

 

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".