Краљица је преминула у замку Балморал у Шкотској где је била под медицинским надзором према савету лекара.

Краљица је последњи пут виђена у јавности када је ове недеље примила одлазећег премијера Бориса Џонсона и нову премијерку Лиз Трас. Изгледала је присебно, али крхко и користила је штап током аудијенције Трас у уторак.

Фото: Танјуг/АП

 

Након наслеђивања престола 6. фебруара 1952, Елизабета је постала поглавар Комонвелта и краљица седам независних држава Комонвелта: Уједињеног Краљевства, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Пакистана и Цејлона. Њено крунисање одржано следеће године је било прво које је преношено на телевизији.

Елизабета ИИ умрла је данас у 96. години, а њено кумче на Фејсбуку поносно подсетило јавност да га је крстила британска краљица.

- Моја кума Њено височанство краљица Елизабета, тада Њено краљевско височанство принцеза Елизабета крстила ме је заједно са својим оцем, његовим височанством краљем Џорџом ВИ у Лондону - написао је на Фејсбуку наш престолонаследник Александар ИИ Карађорђевић (76).

На сајту "Тоwн анд цоунтрy" пише да је престолонаследник рођен у Лондону крштен у Вестминстерској опатији, а да је одрастао у егзилу у Великој Британије. Напомиње се да је он и потомак краљице Викторије па је у сродству са члановима британског двора.

Престолонаследник Александар ИИ Карађорђевић бираним речима се опростио од своје куме. 

- Са великом тугом и жалошћу сам примио вест о смрти моје драге куме, Њеног Величанства Краљице Елизабете Друге. Моја супруга, Принцеза Катарина, моја породица и ја шаљемо своје молитве Господу да јој подари вечни мир и спокој у своме Царству, и упућујемо најдубље саучешће мојим драгим рођацима, Његовом Величанству Краљу Чарлсу ИИИ и свим осталим члановима Краљевске породице Уједињеног Краљевства. Делим њихову тугу у овим тешким тренуцима.
Увек ћу се радо сећати њеног изванредног духа, мудрости и одважности. Познато је колико је кумство битно за нас Србе, то је посебна, света веза и зато ми све ово тако тешко пада. Њена посвећеност служењу својој земљи и народу је прави пример улоге монарха у данашњем свету. Она ће дубоко недостајати њеном народу и свим људима на свету који су имали задовољство да познају ову невероватну жену, која је била и остаће узор и инспирација - написао је он

 

 

На листи људи које је крстила Елизабета има 30 имена, а међу њима су и Лејди Вирџинија Мери Елизабет Фицрој, ћерка Хју и Ен Фицрој, војвоткиње од Графтона и Кристофер Абел Смит, син Хенријете, леди Абел Смит и Александера Абела Смита.

Када је Александар ИИ Карађорђевић 2017. у Београду женио сина Филипа, очекивао се долазак британске краљице, али је она била спречена да присуствује свечаности.

Фото: Архива Новости

 

Кума на венчању Филипа и Данице Карађорђевић (пре брака Маринковић) била је престолонаследница Шведске Викторија, а међу гостима је била и Софија од Грчке, бивша шпанска краљица и мајка шпанског краља Филипа ВИ.

Престолонаследник је сина Филипа добио са бившом супругом, Маријом да Глоријом од Орлеана и Браганце, принцезом од Бразила и Португала, са којом има и синове Александра ИИ (Филипов брат близанац) и Петра. У браку је са принцезом Катарином Карађорђевић.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".