Нова студија под називом Рачунарско моделирање растварања лека у људском желуцу, објављена у научном часопису Пхyсицс оф Флуидс, сугерише да је најбоље да, када узимате таблету, легнете бочно на десну страну.

Фото: Профимедиа

 

 

Зашто би то било важно?

Прво, због гравитације - када лежите на лијевој страни, излаз желуца у дванаестопалачно цријево је на највишој тачки. У том положају, брзина којом лијек напушта ваш стомак и улази у крвоток је значајно смањена.

Никако на леву страну?

Боље је устати него лежати на лијевој страни. Још боље је стајати и нагнути се уназад. Али тестирали су различите положаје и лежање на десној страни је било најбоље по крајњим резултатима.

 У неким случајевима, лежање на десној страни довело је до удвостручавања концентрације ослобођеног активног састојка лека.

Фото: Профимедиа

 

 

Студија је рађена уз помоћ компјутерске симулације људског стомака засноване на снимању магнетном резонанцом. У овом случају, користили су податке моделирања стомака 34-годишњег мушкарца.

Иако, се доста пута говорило о начину на који треба користити таблету ради бржег деловања, па чак је и смрскати и растопити пре конзумирања научници су дошли до закључка да ће лежање на десној страни ипак највише помоћи приликом апсорпције лека.

БОНУС ВИДЕО:

СПРЕЈ ПРОТИВ КОМАРАЦА: Направите домаћи спреј против комараца и решите се мука током лета

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".