Nova studija pod nazivom Računarsko modeliranje rastvaranja leka u ljudskom želucu, objavljena u naučnom časopisu Physics of Fluids, sugeriše da je najbolje da, kada uzimate tabletu, legnete bočno na desnu stranu.

Foto: Profimedia

 

 

Zašto bi to bilo važno?

Prvo, zbog gravitacije - kada ležite na lijevoj strani, izlaz želuca u dvanaestopalačno crijevo je na najvišoj tački. U tom položaju, brzina kojom lijek napušta vaš stomak i ulazi u krvotok je značajno smanjena.

Nikako na levu stranu?

Bolje je ustati nego ležati na lijevoj strani. Još bolje je stajati i nagnuti se unazad. Ali testirali su različite položaje i ležanje na desnoj strani je bilo najbolje po krajnjim rezultatima.

 U nekim slučajevima, ležanje na desnoj strani dovelo je do udvostručavanja koncentracije oslobođenog aktivnog sastojka leka.

Foto: Profimedia

 

 

Studija je rađena uz pomoć kompjuterske simulacije ljudskog stomaka zasnovane na snimanju magnetnom rezonancom. U ovom slučaju, koristili su podatke modeliranja stomaka 34-godišnjeg muškarca.

Iako, se dosta puta govorilo o načinu na koji treba koristiti tabletu radi bržeg delovanja, pa čak je i smrskati i rastopiti pre konzumiranja naučnici su došli do zaključka da će ležanje na desnoj strani ipak najviše pomoći prilikom apsorpcije leka.

BONUS VIDEO:

SPREJ PROTIV KOMARACA: Napravite domaći sprej protiv komaraca i rešite se muka tokom leta

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".