Ово су практични савети који вам могу помоћи да вам боравак на мору буде што пријатнији.

Иако су прехладе чешће у зимским месецима, неретко се деси да и лети будемо прехлађени. Оно што иде у прилог томе, јесу промене температуре, као и разлика у температури воде и ваздуха. Прехлада најчеśће започиње цурењем носа или запушеним носем, болом у грлу и кашљем. Инфекције дисајних путева су такође заступљене у летњим месецима, када је већ потребно обратити се свом лекару.

Фото: Профимедиа

 

 

Као прву помоћ код прехладе на мору треба управо користити морску воду, обзиром да она садржи микроелементе који одржавају хигијену слузнице носа и уста. Морска вода у себи садржи магнезијум, цинк и селен, али и друге минерале који локално поспешују имунитет респиратнорног тракта, који је прва линија одбране од вируса и бактерија.

Оно за чим већина људи посегне када је реч о прехлади јесу антибиотици. Прехлада је вирусно обољење. Антибиотици уништавају бактерије, док на вирусе не делују, тако да њихова употреба код прехладе није оправдана. Уколико се јави повишена температура и други знаци бактеријске инфекције треба се јавити лекару ради прописивања адекватног антибиотика.

Фото: Профимедиа

 

 

Дакле најважнији савети уколико до прехладе на мору дође јесу:

уносити што више течности

испирати нос и грло сланом водом

редовна употреба витамина и минерала

редовно проветравање просторија

мировање и одмор

Терапија прехледа јесте у највећем броју случајева симптоматска:

код повишене температуре, главобоље и болова у мишићима и зглобовима користе се антипиретици (парацетамол, ибупрофен)

код болова у грлу помаже сисање ориблета, употреба спрејева и испирање грла чајем од жалфије

за смиривање кашља користе се углавном сирупи на биљној бази

код секреције из носа могу користити инхалације и испирање носа

У путној апотеци неизоставно место заузима и пробиотик. Осим што регулише рад дигестивног тракта, позитивно утиче и на имунитет. Пацијентима увек саветујем да недељу дана пре одласка на море, за време боравка и након користе пробиотик.

Уколико након 2-3 дана од почетка симптома не дође до побољшања, уколико је температура виша од 39 степени или се опште стање погорша, јавите се што пре дежурном лекару. Такође, уколико посумњате на инфекцију корона вирусом, јавите се у дежурну Цовид амбуланту ради тестирања, као и прописивања адекватне терапије.

БОНУС ВИДЕО:

НАПРАВИТЕ ЛЕЖЕРНЕ ПЛЕТЕНИЦЕ: Идеална фризура за летње дане

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".