Након што је председник Републике Хрватске Зоран Милановић приликом обиласка пожаром погођеним подручјем у шибеничком залеђу утврдио да је наставница Класичне гимназије од које је "тражено" да промени оцену његовог сина "лажљивица" и "протува", наставничка група Школска зборница реаговала је на ту изјаву отвореним писмом у којем је утврдила да је на "груб и непримерен" начин напао споменуту наставницу.

- У својој изјави приликом обиласка пожаришта код Затона коментарисали сте и причу о оценама Вашег сина. Том приликом сте на груб и непримерен начин напали наставницу у пензији која је предавала Вашем старијем сину. Учитељи и наставници окупљени у групи Школска зборница су, најблаже речено, згранути оваквим Вашим поступком. Од Председника једне државе очекује се да поштује и штити достојанство свих њених грађана, а не да их назива „протувама“. Каква год била та пензионисана наставница математике, није заслужила такав третман од једног председника државе - рекла је Школска зборница, група која окупља преко двадесет хиљада учитеља, наставника, стручних сарадника, директора и других образовних стручњака.

Фото: Јутјуб принтскрин/Jutarnji list

 

- Ви се волите позивати на Устав и бранити ваша уставна овлашћења. Стога Вас подсећамо на чланак 35. Устава Републике Хрватске који каже: „Сваком се јамчи поштовање и правна заштита његовог привантог и породичног живота, угледа и части.“ Ви сте као Председник државе дужни дати пример да се учитеље и наставнике треба увек поштовати, а Ви радите супротно. Штавише, новим младим генерацијама дајете пример како учитеље и наставнике који су строги и који имају високе критеријуме треба називати „протувама“ и јавно вређати - наставила је Школска зборница.

- Ако су постојале неке неправилности у раду дотичне пензионисане наставнице, онда сте на њих требали реаговати када је за то било време и на за то примерен начин. Или можда мислите да боље знате како би наставници требали обављати свој посао и по којим критеријумима оцењивати? - додала је Школска зборница.

- Ако је такав начин комуникације према грађанима државе којој сте председник Вашег одгоја и образовања, онда Вам се најдубље извињавамо што Вас нисмо боље научили и одгојили - устврдила је Школска зборница.

- С надом да ћете се убудуће боље односити према онима који образују и одгајају децу државе којој сте председник и да ћете се борити за побољшање њиховог материјалног и правног положаја у друштву које их не цени, срдачно Вас поздрављамо - закључила је Школска зборница.

(Јутањи лист)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".