Nakon što je predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prilikom obilaska požarom pogođenim područjem u šibeničkom zaleđu utvrdio da je nastavnica Klasične gimnazije od koje je "traženo" da promeni ocenu njegovog sina "lažljivica" i "protuva", nastavnička grupa Školska zbornica reagovala je na tu izjavu otvorenim pismom u kojem je utvrdila da je na "grub i neprimeren" način napao spomenutu nastavnicu.

- U svojoj izjavi prilikom obilaska požarišta kod Zatona komentarisali ste i priču o ocenama Vašeg sina. Tom prilikom ste na grub i neprimeren način napali nastavnicu u penziji koja je predavala Vašem starijem sinu. Učitelji i nastavnici okupljeni u grupi Školska zbornica su, najblaže rečeno, zgranuti ovakvim Vašim postupkom. Od Predsednika jedne države očekuje se da poštuje i štiti dostojanstvo svih njenih građana, a ne da ih naziva „protuvama“. Kakva god bila ta penzionisana nastavnica matematike, nije zaslužila takav tretman od jednog predsednika države - rekla je Školska zbornica, grupa koja okuplja preko dvadeset hiljada učitelja, nastavnika, stručnih saradnika, direktora i drugih obrazovnih stručnjaka.

Foto: Jutjub printskrin/Jutarnji list

 

- Vi se volite pozivati na Ustav i braniti vaša ustavna ovlašćenja. Stoga Vas podsećamo na članak 35. Ustava Republike Hrvatske koji kaže: „Svakom se jamči poštovanje i pravna zaštita njegovog privantog i porodičnog života, ugleda i časti.“ Vi ste kao Predsednik države dužni dati primer da se učitelje i nastavnike treba uvek poštovati, a Vi radite suprotno. Štaviše, novim mladim generacijama dajete primer kako učitelje i nastavnike koji su strogi i koji imaju visoke kriterijume treba nazivati „protuvama“ i javno vređati - nastavila je Školska zbornica.

- Ako su postojale neke nepravilnosti u radu dotične penzionisane nastavnice, onda ste na njih trebali reagovati kada je za to bilo vreme i na za to primeren način. Ili možda mislite da bolje znate kako bi nastavnici trebali obavljati svoj posao i po kojim kriterijumima ocenjivati? - dodala je Školska zbornica.

- Ako je takav način komunikacije prema građanima države kojoj ste predsednik Vašeg odgoja i obrazovanja, onda Vam se najdublje izvinjavamo što Vas nismo bolje naučili i odgojili - ustvrdila je Školska zbornica.

- S nadom da ćete se ubuduće bolje odnositi prema onima koji obrazuju i odgajaju decu države kojoj ste predsednik i da ćete se boriti za poboljšanje njihovog materijalnog i pravnog položaja u društvu koje ih ne ceni, srdačno Vas pozdravljamo - zaključila je Školska zbornica.

(Jutanji list)

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".