Знојење је нормално и здраво, поготово када вам телесна температура порасте, као када вежбате. Али, како пише "Insider", понекад знојење може бити претерано или непријатно. У том случају постоји неколико начина на које можете да га бар ублажите.

Користите антиперспирант

Антиперспирант је материја која блокира ваше знојне жлезде. Антиперспиранти имају метале попут цинка и алуминијума који блокирају поре од ослобађања зноја. Разликују се од дезодоранса, који само покрива мирис зноја.

Антиперспиранти се најчешће користе испод пазуха, али се такође могу користити на рукама, стопалима и лицу за особе с хиперхидрозом, здравственим стањем које узрокује прекомерно знојење.

Фото: Профимедиа

 

Ограничите зачињену, масну или слану храну

Оно што једете и пијете може утицати на то колико се знојите. Ову храну треба да избегавате ако желите мање да се знојите:

Зачињена храна, попут чилија или љутих папричица

Како ваше тело обрађује врућу или зачињену храну и пиће, ваш број откуцаја срца може се повећати, што подиже телесну температуру и узрокује знојење. Масна, прерађена храна, попут пакованих кобасица

Ваше тело треба више да ради на варењу ове масне хране, што може повећати температуру.

Врло слана храна, попут чипса

Ваше тело може да покуша да обради додатну со знојењем.

Уместо тога, требало би да конзумирате воће и поврће које садржи пуно воде и може вам помоћи да се расхладите.

Фото: Профимедиа

 

Будите хидрирани

Питка вода може помоћи у хлађењу тела и смањењу знојења. Избегавајте пића која садрже кофеин и алкохол. Обе ове материје могу привремено да повећају број откуцаја срца, повисе температуру и натерају вас да се знојите, што вас у том процесу дехидрира – супротно од онога што желите.

Носите прозрачну одећу

Да бисте избегли знојење, желите се охладити. Одлучите се за широку одећу израђену од прозрачних тканина, попут памука, лана или тканине која упија влагу. Избегавајте уске материјале и синтетичка влакна попут најлона, ​​рајона или свиле, због којих вам може бити вруће и више ћете се знојити. Боја ваше одеће вероватно неће направити велику разлику.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".