Филм је ако нисте знали испирисан истинитим догађајем, када је 7 војника дринског корпуса било 9 дана окружено у 97 метара дугом тунелу Бродар, 8км од Вишеграда у септембру 1992. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/Ово је Србија 1914

 

 

Филм је био српски кандидат за Оскара, за најбољи филм ван енглеског говорног подручја за 1996. годину. Сматра се моденим класиком српске кинематографије. У Халивеловој енциклопедији филм “Лепа села лепо горе “налази се међу 1000 најбољих филмова свих времена.

Осим улоге у филму "Лепа села лепо горе", глумац Жика Тодоровић одбио је и улогу у филму "Муње". Сада, он открива зашто...

Можда би све било другачије и можда би два култна филма српске кинематографије била другачија да је Срђан Жика Тодоровић прихватио да игра у њима.

Фото: В. Данилов

 

 

 

- Одбио сам "Лепа села лепо горе", требало је да играм Мандину улогу. Одбио сам га јер је трајао рат и није ми се ишло у Вишеград, није ми било пријатно. Одбио сам и Муње, то ми је исто јако жао - испричао је Жика код Огњена Амиџића у емисији "Амиџи шоу".

Подсетимо, чувени филм "Лепа села лепо горе" постао је антологијски, између осталог, и због сјајног хумора који се провлачи, а једна сцена је, у том смислу, посебно занимљива.

Фото: Јутјуб принтскрин/Ово је Србија 1914

 

 

Мандино "Пошле жене да фарбају јаја, хоће л' која да офарба моја?". Позната је и интерна шала са Николом Којом на снимању (хоће л' Која да офарба моја?). Манда се, да вас подсетимо, баш у тренутку док то пева, сударио раменом са Којом. Јасно је да је интерна шала сјајно пренесена на филмску траку, а чувена реплика, уз овај гест, тек сада добија "потпуни смисао".

Уједно, ово је још један показатељ каква је атмосфера владала на снимању ванвременског филма.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".