Film je ako niste znali ispirisan istinitim događajem, kada je 7 vojnika drinskog korpusa bilo 9 dana okruženo u 97 metara dugom tunelu Brodar, 8km od Višegrada u septembru 1992. godine.

Foto: Jutjub printskrin/Ovo je Srbija 1914

 

 

Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu. Smatra se modenim klasikom srpske kinematografije. U Halivelovoj enciklopediji film “Lepa sela lepo gore “nalazi se među 1000 najboljih filmova svih vremena.

Osim uloge u filmu "Lepa sela lepo gore", glumac Žika Todorović odbio je i ulogu u filmu "Munje". Sada, on otkriva zašto...

Možda bi sve bilo drugačije i možda bi dva kultna filma srpske kinematografije bila drugačija da je Srđan Žika Todorović prihvatio da igra u njima.

Foto: V. Danilov

 

 

 

- Odbio sam "Lepa sela lepo gore", trebalo je da igram Mandinu ulogu. Odbio sam ga jer je trajao rat i nije mi se išlo u Višegrad, nije mi bilo prijatno. Odbio sam i Munje, to mi je isto jako žao - ispričao je Žika kod Ognjena Amidžića u emisiji "Amidži šou".

Podsetimo, čuveni film "Lepa sela lepo gore" postao je antologijski, između ostalog, i zbog sjajnog humora koji se provlači, a jedna scena je, u tom smislu, posebno zanimljiva.

Foto: Jutjub printskrin/Ovo je Srbija 1914

 

 

Mandino "Pošle žene da farbaju jaja, hoće l' koja da ofarba moja?". Poznata je i interna šala sa Nikolom Kojom na snimanju (hoće l' Koja da ofarba moja?). Manda se, da vas podsetimo, baš u trenutku dok to peva, sudario ramenom sa Kojom. Jasno je da je interna šala sjajno prenesena na filmsku traku, a čuvena replika, uz ovaj gest, tek sada dobija "potpuni smisao".

Ujedno, ovo je još jedan pokazatelj kakva je atmosfera vladala na snimanju vanvremenskog filma.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".