Када се деси да освештена бројаница пукне, требало би је спалити. Бацање освештаних ствари је грех, тако да се бројанице, као и друге освештане ствари искључиво спаљују.

- Уколико се оштети, поступа се са њом као са другим богослужним стварима. Никако не сме да се баца у ђубре. Са бројаницом треба урадити исто што и са старим иконама, црквеним календарима. Раније су цркве имале пећи у којима су се спаљивале освештане ствари, међутим то више није тако - објаснио је свештеник за "Телеграф".

- Савет је да се све ствари које имају везе са вером, а које су се истрошиле, скупљају у једној кеси и кад је Бадње вече, ту кесу заједно са Бадњаком треба спалити - додаје свештеник.

Фото: Профимедиа

 

Сваки верник док се моли уз бројаницу изговара молитву. Најчешће изговаране молитве су "Молитва Исусова" и "Молитва Пресвете Богородице", пише "Расен".

Бројаница се носи на левој руци, и то из практичних разлога. Наиме, док се крстимо приликом молитве, лакше је да се она држи у левој руци. Наравно, никакав проблем није ако се бројаница носи на десној руци јер одабир руке није верско већ практично питање. Постоје и бројанице које се носе око врата.

У храмовима, црквама и манастирима се могу наћи бројанице које представљају својеврсна уметничка дела. Поред плетених бројаница, постоје и металне, као и нанизане бројанице.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".