Сам у кући

Незаоблилазан филм за празничну листу. Радњу више-мање знате сви па је нећемо поновно препричавати. Па онда да вам откријемо неке друге занимљивости у вези са овим безвременим класиком. С буџетом од само 18.000.000 долара зарадио је готово 500.000.000 долара на биоскопским благајнама широм света, а Џо Пеши је за време целог снимања избегавао Калкина како би овај мислио да је заправо зао.

Умри мушки

Умри мушки из 1988. године, први је у серијалу филмова у којима Брус Вилис глуми полицајца Џона МекКлејна који се увек нађе у опасним ситуацијама. Њујоршки полицајац Џон МекКлејн путује у Лос Анђелес у посету својој супрузи Холи која је постигла успешну каријеру у мултинационалној компанији Накатоми. МекКлејн у ЛА долази на сам Божић и не слути да ће догађаји који следе пореметити његов сусрет са породицом, јер у исто време група немачких терориста, предвођених Хансом Грубером, заузима зграду. Председник Накатомија Тагаки бива убијен, а радници постају Груберови таоци. МекКлејн ће кренути у акцију ослобађања талаца. Овај филм није баш класичан божићни филм, али је свакако забаван, и непревазиђени класик. Има још четири наставка, а у другом је радња такође смештена у време Божића.

Смртоносно оружје

Мало акције није на одмет! Легендарно "Смртоносно оружје" из 1987. године је већ врло добро позната прича о два полицајца, једним суицидалним лудаком и другим који је пред пензијом, уморан од службе, што га неће поштедети опасних полицијских авантура. Због жарког сунца Лос Анђелеса многи изгубе из вида да се овај филм догађа управо на Божић.

Серендипити - Игра судбине

Романтична божићна прича о случајности која може спојити двоје људи у празничној еуфорији. Џон Кјузак тумачи лик Џонатана Трејгера који желећи да купи пар кашмирских рукавица у робној кући упознаје Сару Томас коју глуми Кејт Бекинсејл. Међутим, како су обоје били у чврстим везама, тај сусрет није био прекретница у њиховом односу. Али… неколико година касније, они покушавају да пронађу једно друго у Њујорку.

Дневник Бриџит Џоунс

Сјајна Рене Зелвегер тумачи улогу Бриџит Џоунс, те овај романтични новогодишњи филм стекао поупларност између осталог захваљујући њеној изванредној глуми.

Иако се радња филма не одиграва у потпуности током Божића и Нове године, неке од важних сцена одигравају се управо током ових празника, а празнични дух присутан је током целог филма.

Британка Бриџит Џоунс је девојка која неретко претера са цигарама и алкохолом, а статус сингл девојке са тридесет и две године задаје јој проблеме са мајком која то не може да прихвати, те је на божићној забави упознаје са скромним адвокатом Марком (Колин Фирт).

Међутим, Бриџит је бацила око на свог шефа, заводника Данијела Клевера, кога тумачи шармантни Хју Грант. Интересантни сплет догађаја и комичне ситуације пробудиће вам новогодишњи дух, опустиће вас и држати вашу пажњу читавих сат и по времена.

Иначе, филм је креиран на основу романа Хелен Филдинг истоименог назива, а причу Бриџит Џоунс можете пратити и у другом и трећем делу овог филмског остварења.

Четири Божића

Уместо идеалног бега у топлије крајеве, јунаци овог филма морају обићи своје, не баш најнормалније, родитеље. И најгора ствар, и једном и другом су родитељи разведении, па нема никакве шансе да седну заједно за исти сто и одраде то у једном потезу. Уместо тога, идемо прво код твоје маме, па код мог тате, па код твог тате и за крај код моје маме.

Гринч

Бенедикт Камбербач је позајмио глас Гринчу у овом анимираном филму, који је јако добро прошао на благајнама. ИМДБ процењује како је буџет филма био око 75.000.000 долара, а зарађено је више од 500.000.000 долара.

Сам у кући 2

За понављање улоге Кевина Меколи Калкин је добио неверојатних 4.500.000 долара, “подебљан” је и буџет на око 30 милиона долара, али није прошао добро као први наставак на благајнама. Што не значи да није постигнута огромна зарада. Радња “двојке” смештена је у Њујорк, а као што знате, у њој се накратко појављује и бивши, али у то доба будући, председник САД Доналд Трамп.

Одмор

Филм је писан тачно за карактере Камерон Дијаз, Џека Блека, Кејт Винслет и Џада Лоуа. И њима се сценарио свидео, прихватили су улоге и добили смо забаван празнични филм у ком две даме с различитих крајева света замењују своје домове и проналазе праву љубав.

Коло среће (Замењена места)

Богаташима је досадно у животу, па да би се забавили користе остале, мање богате људе. Сјајне роле у овом класику одрадили су Еди Марфи и Ден Екројд.

Чудо у 34. улици

Кратки опис: Тип тврди да је прави Деда Мраз, други мисле да је луд и зову докторе. Један од безвремених класика.

Неваљали Деда Мраз

Били Боб Торнтон глуми пропалицу која живи од варања људи, а сву зараду користи за алкохол. Но све се то промени кад упозна једног дечака... Како је у сценарију писало да је Деда Мраз у овом филму пијанац, онда је Били Боб долазио “под гасом” на сет како би што верније одиграо улогу. Једном се од превелике количине црног вина, вотке и пиве срушио због тровања алкохолом.

Луда божићна звона

Арни је у 90-има био синоним за зараду, па је брзо склепан сценарио за овај божићни филм. Укратко, он покушава да пронађе играчку која је распродата у свим радњама како би усрећио свог сина. У филм је уложено огромних 120.000.000 долара, а на благајнама је зарадио отприлике двоструко толико.

Диван живот

У овом класику анђео посећује главног јунака како би му показао како би изгледао свет да се он никад није родио…

Уствари љубав

Осам различитих прича, различитих проблема и амбиција у празнично време на Острву имамо прилику да гледамо у овом филму. С буџетом од око 40 милиона долара на благајнама су зарадили одличних 250.000.000 долара.

Божићне хронике

Један од лаганијих божићних филмова за целу породицу, писали су критичари кад је овај филм први пут угледао светло дана. Прича прати брата и сестру који одлуче да ухвате Деду у своју замку…

Вилењак

Вил Фарел и комедија у 99 посто су случајева добитна комбинација. Тако је било и овог пута. Са “скромним” буџетом од 30 милиона долара остварена је зарада од 250 милиона. Филм је био и остао толико популаран да су Фарелу за репризирање улоге 2013. године понудили невероватних 29.000.000 дола но он је понуду глатко одбио.

Кошмар пред Божић

Џек Скелингтон одлучи како му је досадно да само слави "Ноћ вештица", па у својем царству настоји да организује прославу Божића. Филм је постигао огроман успех, шушкало се како ће стићи и други наставак, али редитељ Тим Бартон открио је како му то није ни на крају памети.

Полар експрес

Дечак на Бадње вече одлази на невероватно путовање на Северни пол. Успут учи све о пријатељству, животу, храбрости и смислу Божића.

Едвард Маказоруки

Едвард (Џони Деп, а ко други кад је иза филма Тим Бартон) је недовршено биће које не зна за љубав, све док не упозна једну даму, а онда се прича захуктава…

Гремлини

Неко ти је рекао да нешто не смеш да урадиш, ти то свеједно урадиш и направиш глупост. Сви смо то искусили. Овај филм с малим чудовиштима на благајнама је зарадио око 150 милиона долара, иако му је буџет био тек око десет.

Како је Гринч украо Божић

Свако јутро два сата шминкања, па још један сат увече. И тако 92 дана. Постао сам прави 'зен-мајстор' - препричао је своје искуство са снимања овог класика Џим Кери. Филм је одлично прошао на благајнама са зарадом од око 350.000.000 долара.

 

Наравно да празници не могу да прођу и без ових филмова: Откачени професор Господар прстенова, Хобит, Хари Потер и Ледено доба. Остаје само да изаберете и препустите се уживању.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".