Sam u kući

Nezaoblilazan film za prazničnu listu. Radnju više-manje znate svi pa je nećemo ponovno prepričavati. Pa onda da vam otkrijemo neke druge zanimljivosti u vezi sa ovim bezvremenim klasikom. S budžetom od samo 18.000.000 dolara zaradio je gotovo 500.000.000 dolara na bioskopskim blagajnama širom sveta, a DŽo Peši je za vreme celog snimanja izbegavao Kalkina kako bi ovaj mislio da je zapravo zao.

Umri muški

Umri muški iz 1988. godine, prvi je u serijalu filmova u kojima Brus Vilis glumi policajca DŽona MekKlejna koji se uvek nađe u opasnim situacijama. NJujorški policajac DŽon MekKlejn putuje u Los Anđeles u posetu svojoj supruzi Holi koja je postigla uspešnu karijeru u multinacionalnoj kompaniji Nakatomi. MekKlejn u LA dolazi na sam Božić i ne sluti da će događaji koji slede poremetiti njegov susret sa porodicom, jer u isto vreme grupa nemačkih terorista, predvođenih Hansom Gruberom, zauzima zgradu. Predsednik Nakatomija Tagaki biva ubijen, a radnici postaju Gruberovi taoci. MekKlejn će krenuti u akciju oslobađanja talaca. Ovaj film nije baš klasičan božićni film, ali je svakako zabavan, i neprevaziđeni klasik. Ima još četiri nastavka, a u drugom je radnja takođe smeštena u vreme Božića.

Smrtonosno oružje

Malo akcije nije na odmet! Legendarno "Smrtonosno oružje" iz 1987. godine je već vrlo dobro poznata priča o dva policajca, jednim suicidalnim ludakom i drugim koji je pred penzijom, umoran od službe, što ga neće poštedeti opasnih policijskih avantura. Zbog žarkog sunca Los Anđelesa mnogi izgube iz vida da se ovaj film događa upravo na Božić.

Serendipiti - Igra sudbine

Romantična božićna priča o slučajnosti koja može spojiti dvoje ljudi u prazničnoj euforiji. DŽon Kjuzak tumači lik DŽonatana Trejgera koji želeći da kupi par kašmirskih rukavica u robnoj kući upoznaje Saru Tomas koju glumi Kejt Bekinsejl. Međutim, kako su oboje bili u čvrstim vezama, taj susret nije bio prekretnica u njihovom odnosu. Ali… nekoliko godina kasnije, oni pokušavaju da pronađu jedno drugo u NJujorku.

Dnevnik Bridžit DŽouns

Sjajna Rene Zelveger tumači ulogu Bridžit DŽouns, te ovaj romantični novogodišnji film stekao pouplarnost između ostalog zahvaljujući njenoj izvanrednoj glumi.

Iako se radnja filma ne odigrava u potpunosti tokom Božića i Nove godine, neke od važnih scena odigravaju se upravo tokom ovih praznika, a praznični duh prisutan je tokom celog filma.

Britanka Bridžit DŽouns je devojka koja neretko pretera sa cigarama i alkoholom, a status singl devojke sa trideset i dve godine zadaje joj probleme sa majkom koja to ne može da prihvati, te je na božićnoj zabavi upoznaje sa skromnim advokatom Markom (Kolin Firt).

Međutim, Bridžit je bacila oko na svog šefa, zavodnika Danijela Klevera, koga tumači šarmantni Hju Grant. Interesantni splet događaja i komične situacije probudiće vam novogodišnji duh, opustiće vas i držati vašu pažnju čitavih sat i po vremena.

Inače, film je kreiran na osnovu romana Helen Filding istoimenog naziva, a priču Bridžit DŽouns možete pratiti i u drugom i trećem delu ovog filmskog ostvarenja.

Četiri Božića

Umesto idealnog bega u toplije krajeve, junaci ovog filma moraju obići svoje, ne baš najnormalnije, roditelje. I najgora stvar, i jednom i drugom su roditelji razvedenii, pa nema nikakve šanse da sednu zajedno za isti sto i odrade to u jednom potezu. Umesto toga, idemo prvo kod tvoje mame, pa kod mog tate, pa kod tvog tate i za kraj kod moje mame.

Grinč

Benedikt Kamberbač je pozajmio glas Grinču u ovom animiranom filmu, koji je jako dobro prošao na blagajnama. IMDB procenjuje kako je budžet filma bio oko 75.000.000 dolara, a zarađeno je više od 500.000.000 dolara.

Sam u kući 2

Za ponavljanje uloge Kevina Mekoli Kalkin je dobio neverojatnih 4.500.000 dolara, “podebljan” je i budžet na oko 30 miliona dolara, ali nije prošao dobro kao prvi nastavak na blagajnama. Što ne znači da nije postignuta ogromna zarada. Radnja “dvojke” smeštena je u NJujork, a kao što znate, u njoj se nakratko pojavljuje i bivši, ali u to doba budući, predsednik SAD Donald Tramp.

Odmor

Film je pisan tačno za karaktere Kameron Dijaz, DŽeka Bleka, Kejt Vinslet i DŽada Loua. I njima se scenario svideo, prihvatili su uloge i dobili smo zabavan praznični film u kom dve dame s različitih krajeva sveta zamenjuju svoje domove i pronalaze pravu ljubav.

Kolo sreće (Zamenjena mesta)

Bogatašima je dosadno u životu, pa da bi se zabavili koriste ostale, manje bogate ljude. Sjajne role u ovom klasiku odradili su Edi Marfi i Den Ekrojd.

Čudo u 34. ulici

Kratki opis: Tip tvrdi da je pravi Deda Mraz, drugi misle da je lud i zovu doktore. Jedan od bezvremenih klasika.

Nevaljali Deda Mraz

Bili Bob Tornton glumi propalicu koja živi od varanja ljudi, a svu zaradu koristi za alkohol. No sve se to promeni kad upozna jednog dečaka... Kako je u scenariju pisalo da je Deda Mraz u ovom filmu pijanac, onda je Bili Bob dolazio “pod gasom” na set kako bi što vernije odigrao ulogu. Jednom se od prevelike količine crnog vina, votke i pive srušio zbog trovanja alkoholom.

Luda božićna zvona

Arni je u 90-ima bio sinonim za zaradu, pa je brzo sklepan scenario za ovaj božićni film. Ukratko, on pokušava da pronađe igračku koja je rasprodata u svim radnjama kako bi usrećio svog sina. U film je uloženo ogromnih 120.000.000 dolara, a na blagajnama je zaradio otprilike dvostruko toliko.

Divan život

U ovom klasiku anđeo posećuje glavnog junaka kako bi mu pokazao kako bi izgledao svet da se on nikad nije rodio…

Ustvari ljubav

Osam različitih priča, različitih problema i ambicija u praznično vreme na Ostrvu imamo priliku da gledamo u ovom filmu. S budžetom od oko 40 miliona dolara na blagajnama su zaradili odličnih 250.000.000 dolara.

Božićne hronike

Jedan od laganijih božićnih filmova za celu porodicu, pisali su kritičari kad je ovaj film prvi put ugledao svetlo dana. Priča prati brata i sestru koji odluče da uhvate Dedu u svoju zamku…

Vilenjak

Vil Farel i komedija u 99 posto su slučajeva dobitna kombinacija. Tako je bilo i ovog puta. Sa “skromnim” budžetom od 30 miliona dolara ostvarena je zarada od 250 miliona. Film je bio i ostao toliko popularan da su Farelu za repriziranje uloge 2013. godine ponudili neverovatnih 29.000.000 dola no on je ponudu glatko odbio.

Košmar pred Božić

DŽek Skelington odluči kako mu je dosadno da samo slavi "Noć veštica", pa u svojem carstvu nastoji da organizuje proslavu Božića. Film je postigao ogroman uspeh, šuškalo se kako će stići i drugi nastavak, ali reditelj Tim Barton otkrio je kako mu to nije ni na kraju pameti.

Polar ekspres

Dečak na Badnje veče odlazi na neverovatno putovanje na Severni pol. Usput uči sve o prijateljstvu, životu, hrabrosti i smislu Božića.

Edvard Makazoruki

Edvard (DŽoni Dep, a ko drugi kad je iza filma Tim Barton) je nedovršeno biće koje ne zna za ljubav, sve dok ne upozna jednu damu, a onda se priča zahuktava…

Gremlini

Neko ti je rekao da nešto ne smeš da uradiš, ti to svejedno uradiš i napraviš glupost. Svi smo to iskusili. Ovaj film s malim čudovištima na blagajnama je zaradio oko 150 miliona dolara, iako mu je budžet bio tek oko deset.

Kako je Grinč ukrao Božić

Svako jutro dva sata šminkanja, pa još jedan sat uveče. I tako 92 dana. Postao sam pravi 'zen-majstor' - prepričao je svoje iskustvo sa snimanja ovog klasika DŽim Keri. Film je odlično prošao na blagajnama sa zaradom od oko 350.000.000 dolara.

 

Naravno da praznici ne mogu da prođu i bez ovih filmova: Otkačeni profesor Gospodar prstenova, Hobit, Hari Poter i Ledeno doba. Ostaje samo da izaberete i prepustite se uživanju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".