Још су стари Латини имали изреку - име је човекова судбина, па је порука ове мудрости да би се можда код избора имена требало, ипак, водити и његовој симболиком.

Седамдесетих година прошлог века најпопуларнија имена за девојчице била су Марија, Јелена, Катарина, Драгана и Данијела, док су дечаке крштавали са Зоран, Горан, Дејан и Драган.

Осамдесете и деведесете су донеле нову моду па су најпопуларнија имена била: Ивана, Александра, Јелена, Милош, Александар и Иван.

Фото: Профимедиа

 

Почетак трећег миленијума донео је нови тренд у крштавању новорођенчади, па су тако кћерке најчешће именоване са: Мина, Нађа, Анђела, Софија и Сара, а синови са: Лука, Стефан и Лазар.

Оно што је постало модерно, посебно у другој и на почетку треће деценије 21. века јесте да су све чешћа интернационална и кратка имена за децу.

Тако су се ове 2021. која је измаку као топ имена за девојчице издвоијила: Миа, Лара и Хана, али и Софија.

Доносимо вам и значење најмодернијих и оних имена која су у тренду, а опстала су кроз генерације.

Миа

Најпопуларније име Миа потиче од италијанске речи "миа" што значи "моја", а исто значи и грчка реч "меа", а за коју се сматра да је основа за грчко порекло поменутог властитог имена.

Савремена истраживања су указала да се име Миа може протумачити и као "јединствена"; односно "посебна особа".

Фото: Профимедиа

 

Лара

Значење имена Лара је двојако, па ако се узме у обзир да потиче од грчке речи "ларос" тачније од латинског "лаурус", може да значи "она која штити", а тумачи се и као "слаткиш, шећерлема".

Када се са друге стране узме у обзир староримско значење речи "лар" или латинско значење речи "лаурус", Лара се може "протумачити" и као "победница" или као "јунакиња која штити слабе".

Хана

Хана је име хебрејског порекла и значи "она која је весник среће". Друго тумачење овог имена је "жена која је пуна разумевања".

Софија

Поред ових данас посебно популарних женских имена, оно које је и сада у моди, а било је и целе претходне деценије је Софија. Ово старо име потиче од грчке речи "софос" што значи мудрост, па би симболика имена Софија била "она која је мудра".

Када су тек рођени дечаци у питању ове године једно од најпопуларнијих је Матеја или његов други облик Матија. Поред овог популарна су имеа Леон, Реља, али и Тео.

Фото: Профимедиа

 

Матеја

Име Матеја које је прво на топ листи популарно је такође широм света и спада у "библијска имена". Његово значење је "Божији изасланик", а негде се тумачи и као "дар од Бога"...

Леон

Леон је име новије генерације на нашим просторима и његово значење је "лав".

Тео

Ово име је изведено од старинског имена Теодор које има грчко порекло и има сличну симболику као Матеја - "божији дар" или "онај који је дарован од Бога".

Фото: Профимедиа

 

Реља

Ово је изведено српско мушко име, а његово значење је "онај који хрли или трчи ка нечему" или "особа која увек јури кроз живот".

Никола

И поред тога што је тек на 5. месту ове године, по популарности, ово мушко име никада није превазиђено и често се понавља у многим генерацијама, чак је било чест избор и у прошлом, али и у претпрошлом веку за дечаке.

Ово име има грчко и латинско порекло и било да се ради о једном или другом Никола значи "победник" или "особа која побеђује", а једно од значења је и "онај која народу доноси победу".

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".