Верује се да је то највећа преисторијска змија из породице madtsoiidae икада забележена. Примерак Vasuki indicus датира из раздобља од пре 47 милиона година и готово је двоструко већа од просечне величине сличних змија, попут питона.

Истраживачи са Индијског института за технологију Рурки открили су "изврсно очуване пршљенове" змије, а откриће је објављено у часопису Scientific Reports. Пронашли су 27 пршљенова и анализирали сваки како би примерак идентификовали као изумрлу врсту Vasuki indicus.

Истраживачи су га назвали Васуки, што долази из познатог хиндуистичког мита о змији Васуки, која се омотала око врата бога Шиве, врховног божанства у хиндуистичкој традицији шиваизма.

Змија се вероватно споро кретала и била превелика да би могла да тражи храну, па је вероватније да је то био грабљивац који је ловио из заседе и давио свој плен попут питона.

Пронађени примерак је био потпуно одрастао и имао је широко, цилиндрично тело, а могао је бити тежак скоро 1.000 килограма.

Једина друга змија сличне дужине је изумрла Титанобоа, за коју се верује да је највећа змија на свету, дугачка такође око 15 метара.

Породица змија madtsoiidae постојала је око 100 милиона година у Африци, Европи и Индији. Но ова змија је живела у данашњој Индији и пре отприлике 56 до 34 милиона година.

БОНУС ВИДЕО: