Рита Леви-Монталчини рођена је 22. априла 1909, у Италији. Била је један од најбољих италијанко-америчких неуролога, која је са биохемичаром Стенлијем Коеном, поделила Нобелову награду за физиологију или медицину 1986. за своје откриће телесна супстанца која стимулише и утиче на раст нервних ћелија.

Фото: Профимедиа

 

Живела је 103 године и била је веома витална, а мозак јој је радио као сат. Нобеловка је оставила препоруке за развој можданих вијуга и за дуг живот:

1. Читање тешке литературе - Многи научници су говорили да стално учење чува виталност можданих вијуга.

2. Решавање логичких задатака и укрштених речи – подстичу мозак да размишља ван оквира.

3. Покушајте да запамтите више - На пример, након читања сваког поглавља, затворите књигу и покушајте да запамтите мање детаље. Преслишајте себе, понављајте научено. Познати српски академик Владета Јеротић говорио је да учење поезије или молитви напамет, може бити један леп начин да ваш мозак и у старости добро функционише.

4. Учите стране језике - Не морате га течно говорити, већ је поента да се ваш мозак "растеже", тако се стварају неуронске везе. Научница је истицала да вам је потребно око 20 минута дневно.

5. И на крају, сачувајте позитиван дух, то је једна од највећих тајни дугог и срећног живота. Рита Леви-Монталчини је говорила: "Пре свега, немојте се плашити потешкоћа. Дају нам најбоље."Чак и када се појаве тешкоће и проблеми, покушајте да сачувате оптимизам и у свему видите шансу за развој.