Припреме за највећи хришћански празник Ускрс одвијају се током најтужнијих дана у години - Страсној или Страдалној седмици која својим именом симболизује страдања и муке Исуса Христа.

Међутим, мноштво обичаја и чињеница да многи практикују само неке од њих као што је фарбање јаја, доводи и до тога да православци који нису активни хришћани направе и велике грешке, а без зле намере.

Фото: СПЦ

 

 

Једна од грешака која се све чешће дешава откако се разне честитке шаљу мобилним телефонима јесте и да се - честита Велики петак! Ово људи чине несмотрено, али и без имало удубљивања у поруку коју заправо шаљу. 

По хришћанском веровању, Велики петак је дан када је Исус Христ разапет на крсту на Голготи. То је дан велике жалости и обележава се строгим постом. Према традицији тог дана се не раде послови у пољу и у кући и овај је празник обележен црвеним словом. 

Традиција је да се на Велики петак сви уздрже од било каквог весеља и прослава, а они који хришћански обележавају Велики петак на тај дан не гледају телевизор и не слушају музику. Једино што се на Велики петак ради је фарбање јаја, а од хране се треба уздржавати или јести само ону припремљену на води.