Ирфан је рођен у Сарајеву 19. јануара 1952. године као Ирфан Курић. Његовим венама тече чешка, мађарска и српско-хрватска крв.

Потомак је грофовске породице Алауповић, а отац Менсур потиче од беговске фамилије из Доњег Вакуфа.

"Мајка је била хришћанка, отац муслиман, а ја сам остао целог живота Југословен" - истакао је гумац својевремено.

Фото: В. Данилов

 

 

Драмски уметни неколико пута је у животу победио смрт, а умало да га упије пијани мафијаш у позоришном клубу.

"Била је 1992. године, а ја сам имао пиштољ у устима. Могао сам тада да нестанем. Неки примитивни људи, кад је све било сиво, желели су да се сви презивамо на ић. Са Жарком Лаушевићем су то вече хтели да попију пиће, а мене су терали зато што се зовем Ирфан Менсур. Све се дешавало у "Ступици" и изван ње. Отишао сам из Србије, али сам одлучио да се вратим. Проверио сам код вође сиве Србије да ли да се враћам или не. Он ми је рекао да се вратим. Једини сам човек који је вратио шведски пасош. Добио сам експресно њихово држављанство. Мој очух је видео да на пасошу има водени жиг који они немају на својим пасошима. Добио сам пасош политичког избеглице... Нисам се осећао тако... Само сам хтео да се све смири и да се тај кукољ истреби. Вратио сам га. Отишао сам касније с југословенским пасошем у Лондон, Копенхаген, у Шведску, па назад у Србију.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Исто бих поново урадио... Седам дана, спремајући се да одем, имао сам обезбеђење. Нисам знао да ли је напад организован или не. Ни корака нисам могао да направим да ме не прате. То ружно време сам брзо заборавио. Био сам окружен људима који тако не размишљају.

Кад сам се вратио, мени су неколико пута стављали прислушне уређаје на телефон. Наставио сам да добијам претње, јер некоме нисам одговарао. Од једног од тадашњих начелника СУП добио сам на поклон пиштољ с дозволом за ношење. И њега сам вратио. Нису то била лака времена. Ексцесе су правили појединци..." - закључио је глумац.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: