''Ради се о благој болести са симптомима као што су бол у мишићима или умор, који трају дан или два док се оболели не осећа добро. До сада, открили смо да заражени нису губили мирис и укус. Могу да имају благ кашаљ. Нема изражених симптома. Од оних који су инфицирани, неки се тренутно лече код куће'', рекла је Кеце.

Болнице нису преоптерећене пацијентима који су заражени омикрон варијантом, а нови сој није откривен код вакцинисаних. Ситуација је можда другачија код невакцинисаних.

''Знаћемо то за две недеље. Омикрон је преносив, али за сада, као лекари, не знамо због чега се дигла толика бука око њега, јер га и даље проучавамо. Знаћемо више за две, три недеље, јер имамо неколико пацијената у болници и ради се о младим људима, млађим од 40 година'', објаснила је докторка Кеце.

После појаве новог соја коронавируса, који има 32 мутације на спајк протеину и могао би да избегне вакцинални имунитет, поједине државе су забраниле летове из држава Африке где је овај сој регистрован. Светска здравствена организација је саопштила да је то забрињавајуће због великог броја мутација.

(Спутњик)