''Radi se o blagoj bolesti sa simptomima kao što su bol u mišićima ili umor, koji traju dan ili dva dok se oboleli ne oseća dobro. Do sada, otkrili smo da zaraženi nisu gubili miris i ukus. Mogu da imaju blag kašalj. Nema izraženih simptoma. Od onih koji su inficirani, neki se trenutno leče kod kuće'', rekla je Kece.

Bolnice nisu preopterećene pacijentima koji su zaraženi omikron varijantom, a novi soj nije otkriven kod vakcinisanih. Situacija je možda drugačija kod nevakcinisanih.

''Znaćemo to za dve nedelje. Omikron je prenosiv, ali za sada, kao lekari, ne znamo zbog čega se digla tolika buka oko njega, jer ga i dalje proučavamo. Znaćemo više za dve, tri nedelje, jer imamo nekoliko pacijenata u bolnici i radi se o mladim ljudima, mlađim od 40 godina'', objasnila je doktorka Kece.

Posle pojave novog soja koronavirusa, koji ima 32 mutacije na spajk proteinu i mogao bi da izbegne vakcinalni imunitet, pojedine države su zabranile letove iz država Afrike gde je ovaj soj registrovan. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je to zabrinjavajuće zbog velikog broja mutacija.

(Sputnjik)