Премијер Британије је створио имиџ ексцентричног политичара који се не плаши да насмеје новинаре и јавност. Осим харизме и смисла за хумор, Џонсонов родослов је, чини се, још занимљивији од персоне коју он представља јавности.

Последњи османски син

Најстарији је син Стенлија Џонсона, такође политичара и бившег полсаника конзервативне струје Европског парламента. Међутим, ако се настави том линијом, следећи је Осман Кемал, касније познатији као Вилфрид Џонсон. Како се ово догодило?

Још један корак у назад је потребан да би се дошло до Али Кемала, једног од последњих министара Османског царства.

Фото: Википедија

 

Али Кемал је био турски новинар, песник, члан либералне струје унутар Османског царства. Био је погодан за последњег Великог визира Ахмета Тефика Пашу који га је 1919. поставио за министра унутрашњих послова.

Прича почиње у Швајцарској, када је упознао Винифред Брун, ћерку англо-швајцарског порекла, односно ћерку Франка Бруна и Маргарет Џонсон. Одлучују да стану на луди камен у Лондону 1903. године.

Туркса политичка ситуација се значајно погоршава, а 1909. се догађа убиство једног од новинара, а убрзо након тога и смена султана уз помоћ војске. Али Кемал је због својих политичких ставова убрзо постао државни непријатељ, тада следи бег у Енглеску.

Почетак ''Џонсона''

У Борнмуту, сурпуга Али Кемала је родила сина - Османа Вилфрида Кемала, а након компликација је преминула. Али остаје са својом таштом у Енглеској до 1912. када се враћа у Османско царство и започиње нову љубавну везу.

Фото: RAF Museum

 

Младог Османа је подизала његова бака, а он се одлучио да промени своје име и постаје Вилфрид Џонсон. Одрастао је у Енглеској, а његов син и унуци ће обележити политичку сцену Велике Британије. У другом светском рату је био пилот РАФ-а (Краљевског ратног ваздухопловства).

Стенли Џонсон, унук Али Кемала, био је члан конзервативаца и посланик у Европском парламенту, а био је запослен и у Светској банци и Европској комисији.

Џо Џонсон, брат Бориса и праунук Али Кемала, је држао функцију везану за високу едукацију у Влади од 2015. до 2019. године са прекидима. До 2019. године је био посланик из Орпингтона, а тренутно је посланик горњег дома - Куће Лордова.

Фото: Танјуг/АП

 

Борис Џонсон, вероватно и најпознатији из ове лозе, тренутно је премијер Велике Британије и ту функцију држи од 2019. године.

Реакције у Турској

Када је постао премијер Британије, опозициони Созцу из Турске је објавио да је ''Османски праунук постао премијер''. Тамошњи медији га често ословљавају са ''Борис Турчин''.

Фото: Танјуг/АП

 

Са друге стране, његов однос са Турским државним врхом није на завидном нивоу. Инсистирао је да Британија 2016. блокира Турски напредак кад Европској унији.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Гафови Бориса Џонсона