Фала је на конференцији за новинаре рекао да Јужна Африка све податке објављује транспарентно и да су забране путовања у супротности са нормама и стандардима Светске здравствене организације (СЗО), преноси Ројтерс.

"У последњих четири или пет дана дошло је до више експоненцијалног пораста инфекција", рекао је он, наводећи да по првим подацима изгледа да нова варијанта изазива пораст броја случајева.

Велика Британија, Сингапур, Русија и Јапан су међу оним државама које уводе строге мере карантина и забрањују летове из Јужне Африке и њој суседних земаља, а Европска унија предлаже забрану летова из те регије у свим државама чланицама, пише Би-Би-Си.

Неколико сати након што је Британија забранила летове из Јужне Африке и суседних земаља, Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да државе не доносе исхитрене одлуке о забрани путовања.

Јанез Јанша, премијер Словеније која председава Саветом ЕУ, потврдио је данас да је у току координирана акција у Еуропској унији како би се онемогућио већи унос нове, вероватно опасније варијанте коронавируса из Јужне Африке. У Белгији је данас откривен први европски случај нове варијанте корона вируса.

Јужноафрички институт за заразне болести НИЦД објавио је у цетвртак да су у Јужној Африци откривена прва 22 случаја заразе новом верзијом вируса Б.1.1.529, а иста варијанта је потврдена и у Боцвани и Хонгконгу.

Према првим оценама, ова верзија, која већ има 32 мутације, може се ширити брже од претходних.

Светска здравствена организација саопштила је да још проучава колико је ова варијанта вируса опасна и да ли је треба уврстити на листу нових варијанти корона вируса које изазивају забринутост.