Француска обуставља све летове из јужног дела Африке на 48 сати, изјавио је данас француски министар здравља Оливије Веран новинарима.

Фото: Танјуг/АП

 

Шпанска влада ће ограничити летове из Јужноафричке Републике и Боцване због забринутости око веома заразне нове варијанте ковид-19 која се тамо појавила, изјавила је шпанска министарка здравља Каролина Дариас.

"Видећемо за друге земље, али за сада су те две", рекла је она за државну ТВЕ.

Дариасова није изнела детаље када ће ограничења ступити на снагу, али је седница владе, на којој би такве мере биле одобрене, заказана за следећи уторак.

"Такође, ћемо ускоро усвојити резолуцију... да се од путника из земаља високог ризика захтева да, поред вакцинације, обезбеде или тест на антиген или ПЦР", додала је она.

И Јапан ће од поноћи пооштрити граничне контроле за људе који стижу из шест афричких земаља.

Фото: Танјуг/АП

 

Они који стигну из Јужноафричке Републике, Есватинија, Зимбабвеа, Намибије, Боцване и Лесота мораће да прођу 10-одневни карантин у смештају који је одредила влада, рекао је новинарима главни секретар владе Хироказу Мацуно.

Италија је увела забрану уласка особама које су у последњих 14 дана посетиле групу јужноафричких држава, укључујући Јужноафричку Републику, због ширења нове варијанте ковид-19.

Чешка је, такође, забранила доласке из Јужноафричке Републике и других афричких земаља како би спречила ширење нове варијанте корона вируса, изјавио је чешки министар спољних послова Јакуб Кулханек.

Индија је издала савет свим државама да ригорозно тестирају и прегледају путнике који долазе из Јужноафричке Републике и других ризичних земаља због нове варијанте корона вируса.