Fala je na konferenciji za novinare rekao da Južna Afrika sve podatke objavljuje transparentno i da su zabrane putovanja u suprotnosti sa normama i standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi Rojters.

"U poslednjih četiri ili pet dana došlo je do više eksponencijalnog porasta infekcija", rekao je on, navodeći da po prvim podacima izgleda da nova varijanta izaziva porast broja slučajeva.

Velika Britanija, Singapur, Rusija i Japan su među onim državama koje uvode stroge mere karantina i zabranjuju letove iz Južne Afrike i njoj susednih zemalja, a Evropska unija predlaže zabranu letova iz te regije u svim državama članicama, piše Bi-Bi-Si.

Nekoliko sati nakon što je Britanija zabranila letove iz Južne Afrike i susednih zemalja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da države ne donose ishitrene odluke o zabrani putovanja.

Janez Janša, premijer Slovenije koja predsedava Savetom EU, potvrdio je danas da je u toku koordinirana akcija u Europskoj uniji kako bi se onemogućio veći unos nove, verovatno opasnije varijante koronavirusa iz Južne Afrike. U Belgiji je danas otkriven prvi evropski slučaj nove varijante korona virusa.

Južnoafrički institut za zarazne bolesti NICD objavio je u cetvrtak da su u Južnoj Africi otkrivena prva 22 slučaja zaraze novom verzijom virusa B.1.1.529, a ista varijanta je potvrdena i u Bocvani i Hongkongu.

Prema prvim ocenama, ova verzija, koja već ima 32 mutacije, može se širiti brže od prethodnih.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da još proučava koliko je ova varijanta virusa opasna i da li je treba uvrstiti na listu novih varijanti korona virusa koje izazivaju zabrinutost.