Доносимо вам корисне савете и трикове који ће вам помоћи да лакше и брже оперете прозоре, али и да они остану дуже чисти.

Облачно време је идеално

Увек перите прозоре када је напољу облачно, али не пада киша. Сунчано време није погодно за прање стаклених површина јер их осуши пре него што стигнете да их угланцате, због чега и остају беле мрље после прања.

Фото: Профимедиа

 

Направите детерџент

Уместо класичног куповног, направите своје средство за чишћење прозора и стакла. Све што вам је потребно јесу вода и алкохолно сирће, и добићете средство које сигурно неће остављати трагове. Узмите флашу са прскалицом и помешајте у њој воду и сирће у размери 50:50. Уколико су прозори јако прљави, додајте овом раствору и кашичицу-две соде бикарбоне.

Фото: Профимедиа

 

Дестилована вода

Пре него што напрскате средство за прање, прозоре прво пребришите сунђером који сте натопили у воду како бисте скинули оне грубље слојеве прљавштине и прашине. Препорука је да уместо обичне користите дестиловану воду, јер је обична вода, поготово из градског водовода, препуна каменца, што такође утиче на беле мрље на стакленим површинама после прања. Дестиловану воду користите уместо обичне и када је мешате са сирћетом.

Фото: Профимедиа

 

Гланцање

На крају остаје да добро угланцате своје прозоре, а то је уједно и кључни корак како бисте добили чисте и сјајне прозоре. То значи да треба да одаберете адекватну крпу, тј. тканину за гланцање. Многи практикују да за овај корак користе папирне убрусе, што није препоручљиво јер оставља трагове, што важи и за обичне памучне крпе. Најбоље би било да користите крпу од микрофибера, тзв. магичну крпу, или да се послужите старим триком и искористите старе новине.

БОНУС ВИДЕО: