Donosimo vam korisne savete i trikove koji će vam pomoći da lakše i brže operete prozore, ali i da oni ostanu duže čisti.

Oblačno vreme je idealno

Uvek perite prozore kada je napolju oblačno, ali ne pada kiša. Sunčano vreme nije pogodno za pranje staklenih površina jer ih osuši pre nego što stignete da ih uglancate, zbog čega i ostaju bele mrlje posle pranja.

Foto: Profimedia

 

Napravite deterdžent

Umesto klasičnog kupovnog, napravite svoje sredstvo za čišćenje prozora i stakla. Sve što vam je potrebno jesu voda i alkoholno sirće, i dobićete sredstvo koje sigurno neće ostavljati tragove. Uzmite flašu sa prskalicom i pomešajte u njoj vodu i sirće u razmeri 50:50. Ukoliko su prozori jako prljavi, dodajte ovom rastvoru i kašičicu-dve sode bikarbone.

Foto: Profimedia

 

Destilovana voda

Pre nego što naprskate sredstvo za pranje, prozore prvo prebrišite sunđerom koji ste natopili u vodu kako biste skinuli one grublje slojeve prljavštine i prašine. Preporuka je da umesto obične koristite destilovanu vodu, jer je obična voda, pogotovo iz gradskog vodovoda, prepuna kamenca, što takođe utiče na bele mrlje na staklenim površinama posle pranja. Destilovanu vodu koristite umesto obične i kada je mešate sa sirćetom.

Foto: Profimedia

 

Glancanje

Na kraju ostaje da dobro uglancate svoje prozore, a to je ujedno i ključni korak kako biste dobili čiste i sjajne prozore. To znači da treba da odaberete adekvatnu krpu, tj. tkaninu za glancanje. Mnogi praktikuju da za ovaj korak koriste papirne ubruse, što nije preporučljivo jer ostavlja tragove, što važi i za obične pamučne krpe. Najbolje bi bilo da koristite krpu od mikrofibera, tzv. magičnu krpu, ili da se poslužite starim trikom i iskoristite stare novine.

BONUS VIDEO: