Овај лек иначе користи се као нека врста блокатора, пије се на дневном нивоу и често је једина заштита да се пацијент поново не пропије. Тиме је овај проблем још и већи.

Диана Ракетић директорка Специјалне болнице за болести зависности Драјзерова гостовала је на Курир телевизији и говорила о томе има ли замене за овај лек.

Како је објаснила Ракетић, пронађена је грешка те је због тога лек повучен. Не може се одмах наћи замена, а ускоро ће лек бити присутан на тржишту.

- Није сад то лек прве линије. Када је реч о лечењу болести зависности то је дуални поремећај у групи са менталним поремећајима и уз то су сви лекови и доступни. Код алкохолизма ови лекови редукују жудњу и поред есперала доступно је још лекова. Није била толика несташица, увек имају кутије резерви. То је био кратак период ми смо интервенисали, а информација од јуче је да је прошао тендер и да ће бити ускоро још на тржишту - рекла је Ракетић.

Подсетила је да је алкохолизам губитак контроле, а не количина попијеног алкохола.

Фото: Профимедиа

 

- То је озбиљна неуробиологија болести зависности, врло брзо се уђе у губитак контроле. Пацијенти који нису имали лек су збринути - објаснила је Ракетић.

Овај лек није блокатор, већ има одређена аверзивна дејства, реакција је следећа:

- Ствара се страх, гушење, оток лица и то су само неке од реакција.

Навела је и прве симптоме алкохолизма.

- Алкохолизам је свако поновно пијење алкохола које ствара проблем. Од три до пет година се развијају сви симптоми алкохолизма, након које долази до немогућности да се апстинира. Ви ако пијете једно пиће имате контролу, али алкохоличари не могу пити умерено. Они могу пити или не пити. Алкохоличарима није лако. Он не може попити две или три чашице, он пије док не направи проблем и док не буде адекватан у смислу понашања - рекла је и додала:

Фото: Профимедиа

 

- Они обично не долазе добровољно. Нкада не виде праву слику себе, чини им се да они нису то, и размишљају да су алкохоличари они који пију даноноћно и углавном долазе под нечијим притиском. Алкохоличари имају потпуно погрешну слику о себи. Зависност је врх леденог брега, а испод су разни поремећаји, биполарни поремећаји, анксиозност, депресија и треба их паралелно лечити и то су готово увек дуални поремећаји - указала је Ракетић.

Свака је зависност тешка. Раније је то била зависност од алкохола и употребе кокаина код мушкараца, а код жена алкохолизам и употреба седатива, а према речима др Ракетић обично зависници долазе у пару са онима који око њега пате.

- Терапија траје 5 година, а некада и цели живот. Мислим да можемо највише помоћи са алкохолизмом, него за све друге зависности. Треба научити правилно да комуницирају и да се јасно поставе границе комуницирања и у поодмаклим фазама не говори се више о алкохолу него о квалитету живота, него о функционалности живота и уклапању у средину. Рецидив је део болести, нама је важно да он стекне поверење у нас и да се брзо потражи помоћ како би се наставило лечење. То је борба на дуге стазе, а не упала плућа која се санира пеницилином, посебно када је дугогодишње конзумирање - рекла је Ракетић.

Ако постоји у породици неко ко је био склон алкохолу, неминовно је да ће и дете подлећи истом пороку.

Фото: Shutterstock

 

- У све проблеме код младих увек је умешан алкохол. Одржавати зависност је јако тешко, потребна је огромна енергија за то - истакла је Ракетић и закључила:

Морамо бити доследни. Основни симптом зависности је манипулација. Заблуда је да неко мора да пије да би има енергију. Писали бисмо га на рецепт да је тако. Постоји одговорно пијење и подразумева да мушкарац пије два стандардна пића, а жена два и то у размаку од два дана у којима се апстинира, а све преко тога је систем доливања и то је већ зависност - рекла је Ракетић.

БОНУС ВИДЕО:

БРЗА И ЕФИКАСНА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшени осумњичени за двоструко убиство младића у Футогу

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".