Неки људе опуштају се уживајући у алкохолном пићу. Пијуцкање хладног пива може да сигнализира крај радног дана и почетак неколико драгоцених сати времена само за вас. Будући да наше уобичајене рутине највише утичу на здравље, ако попијете пиво или два сваке вечери (или већину вечери), важно је тачно знати како то утиче на ваш ум и тело. Наравно, вероватно сте свесни да редовно испијање пива неће баш добити одобрење вашег лекара. Али, шта ако га ограничите на само једно или два?

Утицај било које хране или пића на особу увелико варира, зависно од породичне историје појединца, личног здравља и других прехрамбених и животним избора. Међутим, дијететичари кажу да постоје неки општи начини на које умерено пијење пива може да утјиче на здравље.

1. Могло би да вас учини потиштеним: Иако вам уживање у пиву на крају дана може помоћи да се тренутно осећате опуштеније дијететичарка Алекс Д’Елиа каже да се због тога дугорочно можете осећати још горе. "Алкохол се сматра депресивом и седативом, па иако може бити угодан и опуштајући на крају дана, након што престане може да погоршати тескобу", објашњава она. Разлог је то како алкохол утиче на мозак - мења нивое ГАБА-е и серотонина. То може да доведе до повећаног осећаја тескобе или депресије.

Фото: Профимедиа

 

Дијететичарка Јелена Вилер објашњава да би ослањање на пиво за опуштање могло да доведе до неделотворног суочавања са стресорима. "Може да узрокује овисност о нечему, кроз навику, посебно када је нешто стресно. Суочавање са препрекама и стресорима мора да има здраве излазе, уместо да зависи од спољне ствари", каже она.

2. Могло би да вас држи буднима ноћу: Док се уз пиво можете осећати опуштено, Д’Елиа и Вилер кажу да то заправо може да смањи вероватноћу да ћете добро спавати целу ноћ. Вилер објашњава да алкохол може да омета мелатонин, хормон који мозак производи као одговор на мрак и игра главну улогу у циклусу спавања. "Иако је алкохол седатив и помаже вам да брже заспите, он заправо може да поремети РЕМ спавање и смањи укупан квалитет сна, отежавајући буђење ујутро и остављајући многе људе уморнима и тромима", каже Д'Елиа. Додаје да је ово још један разлог зашто пијење пива може негативно да утиче на ментално здравље: расположење дефинитивно пада када не спавате довољно.

3. Могло би нашкодити вашим цревима: Дијететичарка Џона Бурдеос каже да чак и једно или два пива могу да изазову сметње у варењу код неких људи. Наука показује да алкохол иритира црева и убија добре бактерије које живе у вашем микробиому. Краткорочно, то може узроковати проблеме са пробавом или жгаравицу. Дугорочно, то би могло да доведе до упалних стања као што је гастритис - да, чак и умерено пијење!

Фото: Профимедиа

 

4. Могло би да повећа ризик за одређена здравствена стања: Док је наука јасна да прекомерно пијење може негативно да утиче на здравље на многе начине, када је у питању умерено пијење, истраживања су мешовита. Заправо, неке студије показују да умерено пијење није повезано са гојењем и да чак може позитивно да утиче на здравље. Међутим, постоји нешто што Бурдеос (и научне студије) јасно показују: алкохол никада није добар за јетру. И да, то укључује само једно пиво увече. Чак и умерено пијење алкохола повећава ризик од болести јетре.

Вредно је поновити да с времена на време неколико пића вероватно неће узроковати низ негативних здравствених проблема. Али, навике које имамо су важне - а то укључује и начин на који се опуштамо на крају дана. Ако сте навикли да пијете пиво као начин опуштања, Бурдеос каже да вреди размислити о новом начину прелаза из дана у ноћ који није повезан са алкохолом. Неке идеје које предлаже су шетње, вртларски радови, јога, плес, купање, читање, решавање укрштеница или медитација. У почетку можда неће бити лако заменити своју вечерњу навику испијања пива нечим другим, али то ће користити вашем телу и менталном здрављу. Такође ће време када уживате у пиву учинити посебним.

БОНУС ВИДЕО: