Британска новинарка Кетрин Рентон испричала је како је за 15 година потрошила више од 57.000 фунти (око 66.000 евра или око 8 милиона динара) на пиће због зависности од алкохола.

Она је за Дејли мејл испричала како је престала да пије и колико је уштедела. Ово је њена прича:

- Изненадили су ме недавни резултати из "Алцохол Цханге УК" да просечан Британац потроши £62,899 (€72,665) на пиће током свог живота. "То не може бити тачно", помисила сам. Зато сам покушала да проценим своју потрошњу - и била сам ужаснута када сам схватила да сам потрошила више од 57.000 фунти на алкохол за само 15 година. И није било тешко доћи до тог броја. Сада имам 41 годину. Као и многи, почела сам да пијем у тинејџерским годинама. Са пријатељима сам скупљала новац за најјефтинију флашу вина.

Озбиљније сам почела да пијем када сам отишала на колеџ, у двадесетим годинама. Излазак три до четири пута недељно значио је да сам више трошила на пиће него на храну. Било је знакова да сам претерала, али сам одлучила да их игноришем.

Пропуштала сам предавања због мамурлука. Преживљавала сам од грицкалица и сендвича. Када сам 2006. напустила колеџ и почела да радим, имала сам више прихода да финансирам своје изласке. Тада сам прешала на нека скупља пића.

Често сам плаћала туре пријатељима, када нису могли, само да не оду кући и оставе ме саму. Једва сам зарађивала 20.000 фунти годишње, али бих и даље често плаћала скупе боце шампањца. Током својих 20-их сам се напила до те мере да сам се онесвестила. До краја својих 20-их нагомилала сам око 15.000 фунти (17.329 евра) дуга по кредитној картици, од чега сам већину трошила на ноћне изласке. Користила сам алкохол за све прилике – и када сам била срећна и када сам била тужна. Али када сам напунила 30 година, мамурлук ми је донео ужасан страх. Изгубила сам мајку, а моја употреба пића је ескалирала да бих се изборила са тугом.

Почела сам и сама да пијем. Са 35 година схватила сам да је алкохол невероватно штетан за моје ментално здравље. Мрзела сам особу у коју сам се претварала када сам пила. У јануару 2017. заказала сам преглед код свог лекара опште праксе. Предложио ми је да одустанем од алкохола на месец дана да видим да ли ће се моје ментално здравље побољшати.

У року од две недеље, моја анксиозност је почела да јењава и мој сан је био неометан први пут у неколико година. Скинула сам апликацију за праћење трезвености. Када сам прославила свој први месец без алкохола, проверила сам апликацију и схватила да сам уштедела 325,50 фунти (376 евра). Преселила сам се код оца у раним 30-им јер нисам могла да приуштим да отплатим дуг по кредитној картици и кирију.

(Курир.рс/24сата.хр)

БОНУС ВИДЕО: