Neki ljude opuštaju se uživajući u alkoholnom piću. Pijuckanje hladnog piva može da signalizira kraj radnog dana i početak nekoliko dragocenih sati vremena samo za vas. Budući da naše uobičajene rutine najviše utiču na zdravlje, ako popijete pivo ili dva svake večeri (ili većinu večeri), važno je tačno znati kako to utiče na vaš um i telo. Naravno, verovatno ste svesni da redovno ispijanje piva neće baš dobiti odobrenje vašeg lekara. Ali, šta ako ga ograničite na samo jedno ili dva?

Uticaj bilo koje hrane ili pića na osobu uveliko varira, zavisno od porodične istorije pojedinca, ličnog zdravlja i drugih prehrambenih i životnim izbora. Međutim, dijetetičari kažu da postoje neki opšti načini na koje umereno pijenje piva može da utjiče na zdravlje.

1. Moglo bi da vas učini potištenim: Iako vam uživanje u pivu na kraju dana može pomoći da se trenutno osećate opuštenije dijetetičarka Aleks D’Elia kaže da se zbog toga dugoročno možete osećati još gore. "Alkohol se smatra depresivom i sedativom, pa iako može biti ugodan i opuštajući na kraju dana, nakon što prestane može da pogoršati teskobu", objašnjava ona. Razlog je to kako alkohol utiče na mozak - menja nivoe GABA-e i serotonina. To može da dovede do povećanog osećaja teskobe ili depresije.

Foto: Profimedia

 

Dijetetičarka Jelena Viler objašnjava da bi oslanjanje na pivo za opuštanje moglo da dovede do nedelotvornog suočavanja sa stresorima. "Može da uzrokuje ovisnost o nečemu, kroz naviku, posebno kada je nešto stresno. Suočavanje sa preprekama i stresorima mora da ima zdrave izlaze, umesto da zavisi od spoljne stvari", kaže ona.

2. Moglo bi da vas drži budnima noću: Dok se uz pivo možete osećati opušteno, D’Elia i Viler kažu da to zapravo može da smanji verovatnoću da ćete dobro spavati celu noć. Viler objašnjava da alkohol može da ometa melatonin, hormon koji mozak proizvodi kao odgovor na mrak i igra glavnu ulogu u ciklusu spavanja. "Iako je alkohol sedativ i pomaže vam da brže zaspite, on zapravo može da poremeti REM spavanje i smanji ukupan kvalitet sna, otežavajući buđenje ujutro i ostavljajući mnoge ljude umornima i tromima", kaže D'Elia. Dodaje da je ovo još jedan razlog zašto pijenje piva može negativno da utiče na mentalno zdravlje: raspoloženje definitivno pada kada ne spavate dovoljno.

3. Moglo bi naškoditi vašim crevima: Dijetetičarka DŽona Burdeos kaže da čak i jedno ili dva piva mogu da izazovu smetnje u varenju kod nekih ljudi. Nauka pokazuje da alkohol iritira creva i ubija dobre bakterije koje žive u vašem mikrobiomu. Kratkoročno, to može uzrokovati probleme sa probavom ili žgaravicu. Dugoročno, to bi moglo da dovede do upalnih stanja kao što je gastritis - da, čak i umereno pijenje!

Foto: Profimedia

 

4. Moglo bi da poveća rizik za određena zdravstvena stanja: Dok je nauka jasna da prekomerno pijenje može negativno da utiče na zdravlje na mnoge načine, kada je u pitanju umereno pijenje, istraživanja su mešovita. Zapravo, neke studije pokazuju da umereno pijenje nije povezano sa gojenjem i da čak može pozitivno da utiče na zdravlje. Međutim, postoji nešto što Burdeos (i naučne studije) jasno pokazuju: alkohol nikada nije dobar za jetru. I da, to uključuje samo jedno pivo uveče. Čak i umereno pijenje alkohola povećava rizik od bolesti jetre.

Vredno je ponoviti da s vremena na vreme nekoliko pića verovatno neće uzrokovati niz negativnih zdravstvenih problema. Ali, navike koje imamo su važne - a to uključuje i način na koji se opuštamo na kraju dana. Ako ste navikli da pijete pivo kao način opuštanja, Burdeos kaže da vredi razmisliti o novom načinu prelaza iz dana u noć koji nije povezan sa alkoholom. Neke ideje koje predlaže su šetnje, vrtlarski radovi, joga, ples, kupanje, čitanje, rešavanje ukrštenica ili meditacija. U početku možda neće biti lako zameniti svoju večernju naviku ispijanja piva nečim drugim, ali to će koristiti vašem telu i mentalnom zdravlju. Takođe će vreme kada uživate u pivu učiniti posebnim.

BONUS VIDEO: