Филм "Чувари формуле" направио је прави бум на овогодишњем Сарајево Филм Фестивалу, а међу звездама које су се појавиле на свечаној премијери била је и млада глумица Алиса Радаковић. Она игра југословенску научницу у овој неиспричаној причи о акциденту у нуклеарној електрани Винча из 1958. године.

Фото: АТА имагес

 

 

Група српских научника која је конструисала реактор била је озрачена смртоносном количином радијације. Због овог пројекта глумци су обријали главу, а међу њима и Алиса. Она је такође морала да смрша, као и остале колеге, а сви су истакли да су физичке промене мале наспрам труда и одговорности које их чекају.

- У тој жељи да бавећи се науком и законима природе и покушавајући да их укротите да служе нама, догађа се трагедија и потенцијални губитак свега што знате. Та нада, вера и жеља да се преживи, жеља да будете ту и да се борите јача је од свега, а онда је губитак косе била најмања ствар. Има толико младих и старијих који су прошли кроз слично. Најизазовније је наћи ту искру која не може да се угаси и која преживљава и наставља - рекла је она за "Студент".

Фото: АТА имагес

 

 

У ретким интервјуима Алиса је говорила и о томе под каквим су притиском жене да изгледају савршено.

- Ако прихватимо притисак савршене персоне коју представљмо и другима и радимо све што можемо да је одржимо, то постаје једна од главних ствари о којима размишљамо. Самим тим пропуштамо непоновљиву прилику да заиста видимо и разумемо другог човека, да уживамо у нашим сличностима и различитостима, да се мењамо и развијамо. Постајемо егоцентрични, веома усамљни и жељни потврда.

Фото: АТА имагес

 

 

Алису смо претходно гледали и у филму "Дара из Јасеновца" који говори о страдању Срба, Јевреја и Рома у логору Јасеновац. У тој причи посебно место има Нада Шакић, сурова чуварка женског логора Стара Градишта, која је један од главних џелата, а коју је играла Алиса. Тада је она маестрално приказала хладнокрвну Наду, али уједно освојила публику и лепотом, посебно дивним светлим очима.

Фото: АТА имагес

 

 

Запажену улогу имала је и у филму "Златни дечко" Огњена Јанковића, по сценарију Вука и Алексе Ршумовића, у којем игра уз Дениса Мурића, Петра Стругара, Андрију Кзмановића и Игора Бенчину.

БОНУС ВИДЕО: