Сарајево филм фестивал је зарвшен синоћ доделом награда, али и даље је главна тема у тамошњим медијима промоција историјског спектакла "Хероји Халијарда" Радоша Бајића.

Због инсерата приказаних на презентацији компаније Телеком Србија политичари су се дигли на ноге и траже оставке организатора фестивала. Они сада тврде да им је пројекат неприхватљив, мада су га звали да учествује на овогодишњем издању. Огласила се саопштењем и министарка културе Србије, Маја Гојковић, чије изјаву за медије преносимо у целости:

- Поводом напада на филм "Хероји Халијарда" српског режисера Радоша Бајића од стране појединих политичара из Сарајева, а који још нигде није приказан, принуђена сам да реагујем и браним уметничко дело које говори о славном делу историје српског и америчког народа, тачније о чувеној Операцији "Халијард", о којој они који су брже боље напали филм који нису ни могли видети, очигледно не знају ама баш ништа.

Фото: З. Јовановић

 

Сведоци смо бројних покушаја манипулације претходних дана и још једне злоупотребе филмске уметности како би се унапред етикетирало, цензурисало и компромитовало ово остварење и послале политиканске поруке по устаљеној матрици. И то због филма који је прича о солидарности, жртвовању и пријатељству српског и америчког народа насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе за слободу и који не може да вређа и угрози никог добронамерног.

Фото: Инстаграм/heroji.halijarda

 

 

Међутим, то је постало опште прихваћено и наизглед нормално. И заиста је време да се каже "доста је било" и да се стане у одбрану уметничког дела и дела историје које је био дубоко сакривен, и да се коначно отворено каже да су Срби спасили америчке и савезничке пилоте од сигурне смрти од нацистичке руке. Поносна сам на то што је филм, који нисте гледали, доживео сличну судбину као представа "Голубњача" Дејана Мијача коју је гледало неколико стотина људи, а партијски комунистички апаратчици ревносно нападали и забрањивали истим речником и по идеолошком шаблону као актуелни сарајевски гласноговорници само зато што је први пут направљена представа о јамама у којима су страдали српски мученици.

Фото: АТА имагес, Инстаграм принтскрин/heroji.halijarda

 

 

Доста је било. Овај филм је сведочанство о херојском подвигу и српском спашавању више од 500 савезничких, углавном америчких и британских авијатичара од нациста. Не постоји слична операција која би могла да буде пандан овој, у читавој окупираној Европи. Поносни смо на историју коју су стварали наши преци.

Убеђена сам да ће, као и много пута у историји, и сада слобода уметничког изражавања и истина превладати све идеолошке баријере и политиканска саплитања и да ће бити јача од покушаја да је фалсификују у циљу потпиривања тензија и неразумевање.

БОНУС ВИДЕО: